Index Vakbarát Hírportál

Így vallottak a brüsszeli korrupciós botrány főszereplői

2023. december 4., hétfő 14:27

Tavaly december 9-én Brüsszelben megkezdődtek a rendőrségi razziák, hogy összegyűjtsék az Európai Uniót alapjaiban megrázó korrupciós botrány fő gyanúsítottjait. A gyanúsítottakat, köztük a parlament elbűvölő alelnökét, Eva Kailit az ezt követő órákban és napokban őrizetben hallgatták ki. Később egyesek előzetes vádat kaptak bűnszervezethez tartozás, korrupció és pénzmosás miatt.

A Politico által látott rendőrségi dokumentumok tartalmazzák a Katar-gate néven ismert ügy középpontjában álló gyanúsítottak közül négy személlyel folytatott első rendőrségi kihallgatások átiratát. Ezek a személyek: Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, Eva Kaili és Andrea Cozzolino.

Mint ismert, az EP alelnökének élettársa, Francesco Giorgi beismerő vallomást tett a belga nyomozók előtt. A férfi arról is beszélt, hogy nemcsak a katariak, hanem a marokkóik érdekeit is képviselte.

Pier Antonio Panzeri – tagadás

A rendőrség december 9-én 10:02-kor otthonában elfogta Panzerit, aki később beismerte a botrányban való részvételét, de a letartóztatását követő két napban egyszerű stratégiához ragaszkodott, tagadta a vádakat. 

Amit elvettem, elismerem, hogy nem hivatalosan, hanem tanácsadásért cserébe fizettem, és nem korrupciós céllal

– mondta a rendőrségnek a 2022. december 9-én tett vallomásainak átirata szerint. 

Panzeri egy volt európai parlamenti képviselő, aki 2019-ben távozott a parlamentből, és egy civil szervezetet alapított. Interjújában elismerte, hogy pénzt fogadott el Katartól, de határozottan tagadta a bűncselekményt, és munkáját klasszikus lobbizásnak minősítette. Elmondta, hogy több éven keresztül havonta 17 000 eurót vett fel készpénzben az Öböl menti államtól, ami több mint 600 000 eurót tett ki, de a Katarnak végzett munkáját nem hozta nyilvánosságra, mert az Öböl menti állam titokban akarta tartani a dolgokat. Panzeri a rendőrségnek elismerte, hogy mivel nem jelentette be a pénzt, valószínűleg hibát követett el.

Alig több mint egy hónappal később, 2023 januárjában kiderült, hogy Panzeri az ügyészekkel kötött vádalku keretében elismerte bűnösségét. 

Francesco Giorgi – elfogadás

Giorgit 40 perccel Panzeri után tartóztatták le december 9-én reggel. Az ezt követő órákban lelkesen mesélt a nyomozóknak arról az útról, amely idáig vezetett. Elmondta, hogy 2009-ben mint csillagszemű Erasmus-hallgató érkezett Brüsszelbe, és gyakornoki állást kapott a parlamentben. Onnan ment el Panzeri asszisztenseként dolgozni, aki akkor még EP-képviselő volt.

Számomra Panzeri egy mentor. Neki köszönhetem, hogy megismertem a feleségemet

– fogalmazott a rendőröknek, utalva Eva Kailira, a parlament korábbi alelnökére, akit aznap tartóztattak le, és akitől egy kislánya van.

Bár letartóztatásakor egy másik európai parlamenti képviselő – Andrea Cozzolino, aki szintén gyanúsított a Katar-gate ügyében – asszisztenseként dolgozott, Giorgi mégis Panzeri mellett végezte munkáját, és segített neki a Katarral kapcsolatos ügyekben, mert a „lekötelezettjének érezte magát”. Tagadta, hogy tudott volna a tiltott tevékenységekről vagy részt vett volna ezekben. 

A rendőrség másnap egy beszélgetés során tájékoztatta Giorgit, hogy letartóztatták Kaili apját, akinél egy készpénzzel teli bőröndöt találtak, és hogy további pénzt találtak a Giorgi és Kaili közös lakásában.

A reakciója az volt, hogy kiborította a bilit. Kaili, mint mondta, tudott a készpénz eredetéről, de nem volt része annak a befolyási hálózatnak, amelyet ő és Panzeri hozott létre Katar megbízásából. Későbbi nyilatkozataiban Giorgi visszavonta korai kijelentését, miszerint Kaili tudott a készpénz eredetéről. 

Elmondása szerint Panzeri megegyezett Katarral, hogy lobbitevékenységet folytat a parlamenten belül. Giorgi segített a projekt létrehozásában, és a brüsszeli parkolókban zsákszámra gyűjtötte a pénzt a katari küldöttektől. Szinte mellékesen megemlítette, hogy Panzeri Marokkónak és Mauritániának is dolgozott.

Eva Kaili – alkudozás

Az első kihallgatásán, 2022. december 10-én Kaili azt mondta, hogy megdöbbentették a vádak. Szerinte Giorgi idealista volt, nagyon kedves, de hozzátette, hogy kevés volt a pénze, és hogy nehezen tudott hozzájárulni a közös kiadásokhoz. 

A letartóztatásuk napját a teljes pánikként írta le: társát, Giorgit, és az apját is letartóztatták, miközben egy bőröndnyi készpénzt vittek, amit átadott neki. 

Amikor meghallotta, hogy Giorgit letartóztatták és az autóját lefoglalták, azt hitte, hogy autóbalesetet szenvedett. Aztán meglátott egy cikket egy belga újságban, amelyben Panzeri neve mellett nagy összegű pénzről is szó esett, ami eszébe juttatta, hogy a volt európai parlamenti képviselő egy bőröndöt és némi pénzt hagyott nála.

Elmondása szerint gyanította, hogy a pénz származása kétes lehet, és megkérte az apját, hogy hozza ki a bőröndben lévő pénzt a lakásából egy telefonnal és egy laptoppal együtt, amelyeket Giorgi dolgozószobájában talált.

Ezt megelőzően soha nem gondolkodtam el azon, hogy honnan származik az a pénz

– mondta.

Tagadta, hogy bármilyen hálózat tagja lett volna. Állítása szerint minden olyan döntést, amelyet Katar számára kedvezően bírált el, hivatalos ügynek tekintett, amelyet az uniós intézmények nevében hozott, és amelynek célja az olajban és gázban gazdag országgal való kapcsolatépítés volt. 

Egy második kihallgatáson, kilenc nappal később, a rendőrség a táskákra és a készpénzre összpontosított; a jegyzőkönyvben szerepelnek a táskák és bőröndök  rajzai is. Kaili azt mondta, hogy Panzeri bőröndjét részben megtöltötte a Giorgi széfjéből származó pénzzel. Tudta, hogy melyik pénz Panzerié, mert Panzeri kötegelve tartotta, míg Giorgi nem így tárolta a készpénzét. Leírta, hogy a széfben volt a saját táskája is, amelyben körülbelül 30 000-40 000 euró volt.

De azt elmondása szerint elővigyázatosságból tartotta készenlétben, „atomtámadás esetére”.

Kaili ügyvédei jogi kifogást emeltek az ügy ellen, azt állítva, hogy a belga hatóságok rosszul kezelték a bizonyítékgyűjtési folyamatot, és egy folyamatban lévő belső vizsgálatot indítottak.

Andrea Cozzolino – Kétségbeesés

Cozzolino beszélgetésére a belga rendőrséggel a többieknél jóval később, idén június 21-én került sor, miután a nápolyi házi őrizetben töltött hónapok után visszatért Brüsszelbe.

Az életem tönkrement, az imázsom tönkrement. Nem kívánok visszatérni a parlamentbe. A politikai karrieremnek vége, nagyon jó hírnevem volt Olaszországban, de az én világom összeomlott

– mondta az olasz képviselő.

Mindent tagadott, állítása szerint soha nem tett semmit Katar vagy Marokkó érdekében a parlamentben. Nem kapott 250 000 eurót Katartól a 2019-es uniós választási kampánya finanszírozására. Nem találkozott a marokkói titkosszolgálatok vezetőjével. Nem alkalmazta Giorgit a Panzerivel kötött megállapodás részeként. Nem fogadta el a páros utasítását, hogy védje meg Katart egy parlamenti bizottsági ülésen, ahol az ország munkaügyi miniszterét, Ali bin Samikh Al Marrit faggatták a képviselők a világbajnokság előtt.

Szerinte becsapták, a botrányra ráment az egészsége. 

Elhárította azt a felvetést, hogy kódolt nyelvezetet használt, amikor a lengyelországi marokkói nagykövettel beszélt, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy ő állt a Rabat érdekeit képviselő lobbi élére a parlament megvesztegetésére irányuló erőfeszítésekben. Állítása szerint az „öltöny és nyakkendő” szavak nem a pénzre utaltak, ahogyan a rendőrség gyanítja, hanem csupán a nyakkendők iránti szeretetről volt szó.

(Borítókép:  Pier Antonio Panzeri elhagyja a Saint-Gilles börtönt Brüsszelben 2023. ápruilis 13-án . Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP)

Rovatok