Index Vakbarát Hírportál

Országos sztrájkba kezdenek az egészségügyi dolgozók Olaszországban

2023. december 4., hétfő 16:42

Hétfő éjféltől a munkafeltételeik javításáért 24 órára sztrájkba lépnek az egészségügyi dolgozók Olaszországban. Kizárólag az életmentő és a sürgősnek ítélt beavatkozásokat biztosítják.

Sztrájkolnak az olasz egészségügyi dolgozók éjféltől. A munkabeszüntetés miatt másfél millió egészségügyi szolgáltatás marad el – írja az MTI.

Az egészségügyi szakszervezetek közlése szerint kizárólag az életmentő és a sürgősnek ítélt beavatkozásokat biztosítják. Mintegy harmincezer műtét marad el, amelyet korábban erre a napra tűztek ki, valamint ötvenezer röntgenvizsgálat és száznyolcvanezer laboratóriumi vizsgálat.

Az országos munkabeszüntetéshez az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók csatlakoznak. A kedd éjfélig tartó sztrájkkal az egészségügyi dolgozók szerződésének megújítását követelik, kedvezőbb bér- és nyugdíjfeltételeket szorgalmaznak, az orvosok jogi védelme erősítését várják, valamint fel akarják hívni a figyelmet az ágazatban kialakult munkaerőhiányra.

Az ápolókat tömörítő szakszervezeti szövetség adatai szerint év végéig hatezer dolgozó megy nyugdíjba, és 2033-ig további 127 ezren, miközben az utánpótlás nem biztosított.

Ezzel egy időben 2030-ig közel 50 ezer orvos is nyugdíjba megy, amely a jelenleg szolgálatban levő orvosok több mint negyven százalékával egyenlő.

Kedden több olasz városban megmozdulást tartanak az egészségügyi dolgozók, a többi között Róma belvárosában is ülősztrájk lesz.

Rovatok