Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan sor kerül az Orbán–Fico-találkozóra

2023. december 4., hétfő 17:16

Orbán Viktor januárban találkozik Robert Fico szlovák miniszterelnökkel – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői külügyi bizottsági éves meghallgatásán.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: azt tervezik, a miniszterelnöki találkozón kétoldalú együttműködési megállapodást írnak alá a határ menti infrastruktúra-fejlesztésről – vette észre az ATV.

Szijjártó Péter emlékeztetett, a közelmúltban az Ipoly-hidat már átadták, de tervezik, hogy a jövő év elején újabb átkelési pontot adnak át Drégelypalánknál. A tárcavezető a a meghallgatáson elmondta, hogy amikor személyesen beszéltek Robert Ficóval,

a szlovák miniszterelnök biztosította, olyan stratégiai együttműködésre törekszenek, amiben kiemelt helyet kap a kisebbségek támogatása.

Robert Fico és Orbán Viktor 2014-ben kötött megállapodásába foglalta az Ipoly-hidakat, melyeket most építenek. „Nekünk az a stratégiai feladatunk, hogy minél több átkelési lehetőség legyen Magyarország és Szlovákia között. Ez jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak a határ mindkét oldalán” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Rovatok