Index Vakbarát Hírportál

Tévedésből öltek meg 85 embert Nigériában

2023. december 5., kedd 15:43

Több mint 80 ember meghalt és sokan megsérültek Nigériában vasárnap, miután légitámadás érte őket egy muzulmán vallási ünnepségen. A támadók azonban nem a hívőket, hanem terroristákat akartak megcélozni.

Több mint száz ember vett részt egy muzulmán vallási ünnepségen a nigériai Kaduna államban vasárnap, amikor egy katonai drón bombákat dobott rájuk – írta a BBC.

A légitámadásban 85 ember meghalt és több tucat megsérült

 – közölte a helyi katasztrófavédelmi hatóság hozzátéve, hogy 66 sérült állapota súlyos, őket kórházban ápolják. Mint írták, a halottak száma nőhet, ugyanis a mentőegységek jelenleg is áldozatok után kutatnak.

Uba Sani az állam kormányzója korábban úgy nyilatkozott, hogy 

A HÍVŐKET TÉVEDÉSBŐL ÖLTÉK MEG,

ugyanis a drón terroristákat és bűnözőket célzott.

A védelmi minisztérium „felesleges tragédiának” nevezte a műveletet, hozzátéve, hogy a fegyveresek elleni rutinküldetés „a közösség tagjait akaratlanul érintette”. Egy szemtanú elmondta, összesen két légicsapás történt.

A nigériai hadsereg évek óta küzd fegyveres bűnözők ellen, akik Észak-Nigéria egyes részein tartják rettegésben a lakosságot. A támadók főként emberrablással foglalkoznak. 

A védelmi minisztérium szóvivője, Edward Buba vezérőrnagy elmondta, hogy a vasárnapi légicsapást azután rendelték el, hogy terroristák jelenlétéről érkezett jelentés hozzájuk. Bola Tinubu elnök „alapos és teljes körű kivizsgálást kért az ügyben”.

Rovatok