Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon is gyártják az ukránoknak az új harckocsikat

2023. december 5., kedd 05:53

Az első tíz Lynx jármű gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban itt Németországban, illetve Magyarországon – tájékoztatott erről a Rheinmetall csoport vezérigazgatója.

„Armin Papperger, a Rheinmetall csoport vezérigazgatója a WirtschaftsWoche című lapban megerősítette, legkésőbb jövő év elején aláírják a szerződést Kijevvel a Fuchs kerekes páncélozott szállítóharcjármű és a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjármű ukrajnai gyártásáról” – írja a Reuters, amit a Népszava szúrt ki. A vállalat vezetője azt szeretné, ha 6-7 hónappal később elkészülhetne az első Ukrajnában gyártott Fuchs, a Lynx pedig 2025 nyarán követhetné. Az új harckocsik Ukrajnának szállítását azonban már jóval korábban szeretné megkezdeni:

Az első tíz Lynx jármű gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban itt Németországban, illetve Magyarországon. Egy felfutási fázis után pedig hamarosan abban a helyzetben leszünk, hogy e járművek jelentős részét teljes egészében Ukrajnában gyárthatjuk.

A hírek szerint a német kormány jelezte, hogy megadja a gyártáshoz szükséges kiviteli engedélyt. A Rheinmetall jelenleg Ukrajna legnagyobb hadiipari partnere: tavaly mintegy 900 millió euró értékben kapott megrendeléseket, idén pedig ezek volumene mintegy 2,5 milliárd euróra emelkedett.

Ukrajnában szervizelik majd a járműveket a Németországban kiképzett ukrán szakmunkások. Nem építenek új gyárakat Ukrajnában, hanem meglévőket fognak bérelni és átalakítani, olyanokat, amelyek „az elmúlt két háborús év tapasztalatai alapján elég jól védettek”. A Rheinmetall Lynxeket gyártó zalaegerszegi üzemét augusztusban adták át.

(Borítókép: Lynx (Hiúz) típusú páncélozott gyalogsági harcjárműveket készítenek a Rheinmetall német hadi- és járműipari konszern unterlüssi gyárában 2023. június 6-án. Fotó: Hannibal Hanschke / EPA / MTI)

Rovatok