Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe zárták a youtubert, aki a nézettség érdekében okozott repülőbalesetet

2023. december 5., kedd 16:15

Egy youtubert hat hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert szándékosan zuhant le repülőgépével, csak azért, hogy nagy nézettsége legyen a videójának, majd hazudott erről az amerikai nyomozóknak.

A 30 éves Trevor Jacob youtuber 2021 decemberében tette közzé a repülőgép lezuhanásáról készült videót, azt sugallva, hogy baleset történt. Kirepült a repülőgépből – de egy szelfibottal a kezében –, és egy ejtőernyővel landolt. A klipet több milliószor nézték meg. A vádalkuban Jacob azt mondta, hogy a videót egy termékszponzori szerződés részeként vette fel – írja a BBC

Az egykori olimpiai snowboardos az év elején bűnösnek vallotta magát szövetségi nyomozás akadályozásának szándékával elkövetett rongálás és elrejtés bűntettében.

Nagy valószínűséggel azért követte el ezt a bűncselekményt, hogy közösségimédia-nézettséget és hírverést generáljon magának, és anyagi haszonra tegyen szert

– közölték hétfőn a kaliforniai szövetségi ügyészek.

„Mindazonáltal az ilyen típusú fenegyerekes magatartást nem lehet tolerálni” – tették hozzá. Jacob közleményében úgy fogalmazott, hogy „ez az egész hercehurca nagyon megalázó volt”, és az ítéletet helyes döntésnek nevezte.

Mint az ítélethozatalkor felidézték: 2021 novemberében Jacob a kaliforniai Santa Barbara repülőteréről egyedül indult útnak, a gépére felszerelt kamerákkal. A kamerákkal együtt Jacob egy ejtőernyőt is magával vitt, valamint egy szelfibotot.

Nem állt szándékában elérni a célállomást, hanem azt tervezte, hogy a repülés során katapultál a repülőgépéből, és videóra veszi magát, amint ejtőernyővel a földre zuhan, valamint a repülőgépét, amint az ereszkedik és lezuhan

– közölte a Kalifornia központi körzetének amerikai ügyészi hivatala.

A repülőgép 35 perccel a felszállás után a Los Padres Nemzeti Erdőbe zuhant. A youtuber a katapultálás után a helyszínre ment, és megszerezte a zuhanásról rögzített felvételeket. Ezután december 23-án feltöltötte a YouTube-ra az  I crashed my airplane című videót, amely egy pénztárcavállalat reklámját is tartalmazta – közölték az ügyészek.

Néhány néző szkeptikusan fogadta a balesetet, megjegyezve, hogy Jacob már ejtőernyőt viselt, és nem tett kísérletet a biztonságos leszállásra.

A balesetet ő maga jelentette a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatalnak, amely szerint ő volt felelős a roncsok megőrzéséért. Jacob később azt állította, hogy nem ismerte a helyszínt, és a lezuhant roncsot később meg is semmisítette. A videót közel hárommillióan megnézték mielőtt eltávolították azt.

Itt látható a videó:

Rovatok