Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij váratlan döntésére sokan felkapták a fejüket

2023. december 6., szerda 09:03

Az amerikai kongresszus kedden tartott tájékoztatót az orosz–ukrán háború fejleményeiről és az Ukrajnának szánt segélyekről, azonban több republikánus szenátor is idő előtt távozott, mivel a tájékoztató a határválsággal kapcsolatos vitába torkollott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul lemondta az amerikai törvényhozókkal tartandó magas szintű online tájékoztatót, mivel az országnak nyújtott jövőbeli amerikai támogatással kapcsolatban patthelyzet alakult ki, jelentette a BBC.

Az államfőnek tájékoztatnia kellett volna az amerikai szenátorokat az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeiről, és sürgette volna őket, hogy támogassák a Kijev számára több mint 60 milliárd dollárt tartalmazó sürgősségi segélycsomag megszavazását – írja a France24.

Az amerikai kongresszus megosztott Ukrajna támogatását illetően. A szenátus republikánus tagjai attól teszik függővé a további ukrajnai finanszírozás támogatását, hogy Joe Biden elnök demokratái elfogadják-e a menekültügyi rendszer reformját és a határbiztonság szigorítását.

A republikánusok csak úgy kisétálnak a tájékoztatóról, mert az ott ülők nem hajlandók ténylegesen megvitatni, hogy mi kell ahhoz, hogy létrejöjjön az alku

– mondta Mitt Romney, Utah szenátora.

Ukrajna támogatásának elmulasztása egyszerűen őrültség. Ez ellentétes az amerikai érdekekkel. Ez egyszerűen helytelen

– hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök.

Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője szerint a tájékoztatót azonnal eltérítették a republikánusok, akik a határbiztonságról szóló beszédet választották ahelyett, hogy Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket tettek volna fel.

A politikus szerdára tűzte ki a szavazást, amelyen Biden Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 106 milliárd dolláros támogatási kérelmét tárgyalják meg. A 100 tagú szenátusban azonban 60 szavazatra van szükség, és

a 49 fős republikánus kisebbség valószínűleg el fogja utasítani a csomagot, mivel az nem tartalmazza a bevándorlási reformokat.

Még ha a két félnek sikerül is egyezséget kötnie a szenátusban, a republikánusok vezette képviselőházban sokkal nehezebb lesz a helyzet, mivel a konzervatívok sokkal szkeptikusabbak Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke kedden a Fehér Háznak írt levelében először erősítette meg nyilvánosan, hogy pártja nem fogadja el az Ukrajnának nyújtandó támogatást, ha a kongresszus nem lépteti életbe a határbiztonsági törvények változtatását.

A demokraták szerint azonban a republikánusok megpróbálják a konfliktust a belpolitikai prioritások biztosítására felhasználni.

Úgy döntöttek, hogy veszélybe sodorják Ukrajna finanszírozását, és mindannyiuknak ezzel a döntéssel kell majd együtt élniük, amikor Vlagyimir Putyin bevonul Kijevbe, és azon keresztül Európába

– mondta Chris Murphy connecticuti szenátor.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa a Capitoliumban 2021. január 3-án. Fotó:   Tasos Katopodis / Getty Images Hungary )

Rovatok