Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun sírva könyörög az észak-koreai nőknek

2023. december 6., szerda 11:44

Az észak-koreai vezető a könnyeit törölgetve könyörgött az észak-koreai nőknek, hogy vállaljanak több gyermeket a csökkenő születésszám megállítása érdekében.

Kim Dzsongun december 3-án Phenjanban, egy anyáknak szervezett rendezvényen mondott beszédet, amelynél egy ponton annyira elérzékenyült, hogy a könnyeit törölgette.

Az észak-koreai vezető a beszédében arra szólította fel a nőket, hogy tegyenek meg mindent az országuk csökkenő születésszáma ellen.

A születésszám csökkenésének megakadályozása és a jó gyermekgondozás mind olyan háztartási feladatok, amelyeket az anyákkal együttműködve kell megoldanunk

– fogalmazott Kim Dzsongun, hozzátéve, hogy országának számos „társadalmi feladattal kell szembenéznie, amelyek megoldásához anyáinknak is csatlakozniuk kell”.

Az elmúlt évtizedekben a termékenységi arányszám – vagyis az egy nőre jutó gyermekek átlagos száma – folyamatosan csökkent Észak-Koreában, ami az ENSZ Népesedési Alapjának becslése szerint 2023-ra már 1,8 lesz.

Ez azonban még mindig magasabb, mint Észak-Korea néhány szomszédjánál, amelyek hasonló csökkenő tendenciával küzdenek. Dél-Koreában például a termékenységi arányszám tavaly rekordalacsony, 0,78 volt, míg Japánban 1,26-ra esett vissza.

Dél-Koreában a csökkenő születési arányszámok miatt gyermekorvoshiány alakult ki, és az egyik városban párkereső rendezvényeket tartanak a születési arányok növelése érdekében.

A mintegy 25 millió lakosú Észak-Korea az elmúlt évtizedekben súlyos élelmiszerhiánnyal küzdött, beleértve az 1990-es évek halálos éhínségét is, amely gyakran természeti katasztrófák, például a termést károsító árvizek következménye volt.

Az észak-koreai vezető köszönetet mondott az anyáknak a nemzeti erő megerősítésében játszott szerepükért – számolt be a Reuters.

Rovatok