Index Vakbarát Hírportál

Vérbe fagyva találták meg Moszkva közelében az Ukrajnából árulóként kiutasított politikust

2023. december 6., szerda 19:59

Lelőtték Ilja Kiva volt uktán képviselőt. A férfit egy Moszkvától nem messze található szálloda előtti parkban találták meg vérbe fagyva. A gyilkosságot magára vállalta az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Vérbe fagyva találták meg az egykori ukrán képviselőt, Ilja Kivát egy Moszkvától 50 kilométerre fekvő faluban – írja a Meduza.

Ilja Kiva holttestére december 6-án, 15 óra körül Szuponyovóban, egy hotel melletti parkban talált rá a szálloda egyik alkalmazottja. Mint írják, a politikus mindig is ebben a szállodában lakott. A férfin lőfegyver okozta sebek látszottak, és a nyomok alapján erősen vérezve igyekezett a szálloda főépülete felé. Kivát egy maroklőfegyverrel végezhették ki. A lap információi szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) különleges akciójának keretében ölték meg. Ezt Andrej Jusov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője jelentette, hozzátéve, hogy minden ukrajnai árulóra, valamint a Putyin-rezsim csatlósaira is ez vár.

AZ OROSZ FÖDERÁCIÓ BÜNTETŐELJÁRÁST INDÍTOTT ILJA KIVA MEGGYILKOLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN.

Ilja Kiva egy oroszbarát ukrán politikus volt, aki korábban a Jobboldali Szektor nacionalista szervezetet erősítette, ám később az „Ellenzéki Platform – Az Életért” oroszbarát párt parlamenti képviselője lett. Az orosz csapatok teljes körű ukrajnai inváziója előtt Ilja Kiva Oroszország és Ukrajna egyesülését szorgalmazta, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is támogatta. 2023 novemberében hazaárulás vádjával 14 évre kiutasították az országból. 

Ilja Kiva gyakran feltűnt az orosz propagandaanyagokban: a RIA Novosztyi állami ügynökség havonta többször publikálta a háborúval és Ukrajna vezetésével kapcsolatos megjegyzéseit.

Rovatok