Index Vakbarát Hírportál

Állatokat lőtt az űrbe Irán

2023. december 6., szerda 16:05

Irán szerdán közölte, hogy egy állatokat szállító kapszulát állított Föld körüli pályára, mivel az elkövetkező években embereket is az űrbe küldenének.

Az IRNA hivatalos hírügynökség jelentése Issa Zarepour kommunikációs minisztert idézte, aki szerint a kapszulát 130 kilométer magasba lőtték fel. Az állami televízió felvételeket mutatott a Szalmán nevű rakétáról, amely a kapszulát az űrbe juttatja.

Zarepour elmondta, az 500 kilogrammos kapszula felbocsátásának célja, hogy az elkövetkező években iráni űrhajósokat küldjenek az űrbe. Azt nem közölte, hogy milyen állatok vannak a kapszulában.

Irán az elmúlt időszakban több műholdat is sikeresen eljuttatott az űrbe, 2013-ban pedig egy majmot lőttek fel és hoztak vissza az űrből. Állításuk szerint a műholdprogram tudományos kutatásokat és egyéb polgári célokat szolgál – írja a Time.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok régóta gyanakodnak a program miatt, mert ugyanazt a technológiát nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésére is fel lehet használni.

Rovatok