Index Vakbarát Hírportál

Beperelte Magyarországot a Pfizer, Ukrajnára hivatkozva nem fizetett az állam

2023. december 6., szerda 06:17

Egy, a Politico című lap birtokába jutott bírósági dokumentumból kiderül, hogy a Pfizer és partnere, a BioNTech idén januárban jogi eljárást indított a magyar kormány ellen a COVID-19 vakcina szállítása miatt.

A Pfizer szóvivője is megerősítette a hírt az ügyről, amely egy belga bíróságon folyik.

A tárgyalások a budapesti kormánnyal folytatódnak

– tették hozzá.

A dokumentumból kiderül, hogy az ügy 3 millió BioNTech/Pfizer vakcinaadag kifizetésére vonatkozik, mintegy 60 millió euró értékben. A vita akkor kezdődött, amikor Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva értesítette a Pfizert, hogy nem szándékozik fizetni a gyógyszergyártónak – közölte a Politico. A bíró márciusban tartotta az ügy első meghallgatását, és elutasította a Pfizer gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmét. Azóta az ügy nem haladt előre.

A Pfizer Magyarország elleni keresete párhuzamos a gyógyszeripari vállalat által Lengyelország ellen indított perrel. Mindkét esetben az országokat polgári bíróságon perelték be amiatt, hogy nem voltak hajlandók átvenni és kifizetni azokat a koronavírus-vakcinákat, amelyekre szerződést kötöttek.

A lengyeleknél hasonlóan játszódott le 

Kedden a brüsszeli elsőfokú bíróság rövid első tárgyalást tartott a Pfizer Lengyelország elleni ügyével kapcsolatban. Mindkét fél megállapodott abban, hogy a tárgyalást január 30-ra halasztják.

Lengyelország vitája a 60 millió adag leszállítása miatt folyik, amelyet az ország 2022 áprilisában megtagadott. Varsó akkor vis maiorra hivatkozott – arra hivatkozva, hogy az ukrajnai orosz inváziót követő menekültáradat megterhelte pénzügyeit.

A múlt hónapban, nem sokkal a lengyelországi választások után a Pfizer közölte, hogy bírósághoz fordul Varsó ellen az elmaradt kifizetés miatt, amelyet a Politico a bejelentett oltóanyagárak alapján mintegy 1,2 milliárd euróra becsült. A vakcina társfejlesztője, a német BioNTech is csatlakozott az eljáráshoz.

Egyre több a jogi kihívás

A két ügy az EU-világjárvány idején tett vakcinabeszerzési erőfeszítéseivel kapcsolatos jogi eljárások egyre növekvő számát gyarapítja.

Romániában az ügyészek Florin Citu volt miniszterelnök és két volt egészségügyi miniszter mentelmi jogát akarják felfüggeszteni, azt állítva, hogy túl sok Covid–19-vakcinát vásároltak, és ezzel több mint 1 milliárd eurós kárt okoztak az államnak. 

Frederic Baldan belga lobbista büntetőeljárást indított Ursula von der Leyen bizottsági elnök ellen, mivel állítólag szerepet játszott az EU legnagyobb, 1,1 milliárd adag vakcinára vonatkozó szerződésének közvetítésében. A kis belga politikai párt, a Vivant és három helyi törvényhozója is csatlakozott ezekhez az eljárásokhoz – mondta a Politicónak az egyik törvényhozó, Alain Mertes. 

Eközben a The New York Times beperelte a bizottságot, amiért az megtagadta a von der Leyennel készült 2021. áprilisi NYT-interjúban említett szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatalát. A cikkben a bizottság elnöke beszélt az oltóanyag-vásárlási törekvéseiről és a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával váltott SMS-ekről.

Végül az EU pénzügyi bűnözést felügyelő szerve, az Európai Ügyészség tavaly októberben szűkszavú sajtóközleményben jelentette be, hogy vizsgálatot indított az oltóanyag-beszerzések ügyében. Azt nem részletezte, hogy ki ellen nyomoz.

(Borítókép: Spencer Platt / Getty Images Hungary)

Rovatok