Index Vakbarát Hírportál

Kijött a Spotify listája, ezeket az előadókat hallgatta idén a világ

2023. december 6., szerda 19:18

A Spotify közzétette 2023-as toplistáit. A legtöbbet hallgatott előadó tekintetében három év után először történt változás. Az adatokból kiderül, hogy az albumok egyre tovább maradnak az élmezőnyben, továbbá a különbségek is nőnek a zenészek között, mert a kiadók egyre jobban kezdik rátenni a kezüket az új generációs zenehallgatási platformokra.

Megtört Bad Bunny és a spanyol nyelvű dalok hároméves egyeduralma a Spotifyon. A Puerto Ricó-i rappert az idén hatalmas médiafelhajtást generáló Taylor Swift taszította le trónjáról. Ezzel a zenei applikáció felhasználói között az amerikai énekesnő lett a világszerte leghallgatottabb előadó. A karrierje csúcsán járó 33 éves dalszerző számait idén 26 milliárdszor indították el a legnagyobb streamingszolgáltatón.

Egyébként

a millenniumi generáció (vagyis az 1981 és 1996 között születettek) popsztárjai minden vittek a Spotify legtöbbet hallgatott előadóinak élmezőnyében.

Második lett tehát a már említett reggaeton és trap előadó Bad Bunny, aki jövőre ismét ringbe szállhat az elsőségért, ugyanis csak egy hónappal ezelőtt adta ki új albumát a Nadie sabe lo que va a pasar mañana-t. Harmadik pedig Drake, a kanadai újvonalas hiphopelőadó, aki szintén a múlt hónapban jelentette meg For All the Dogs címen legfrissebb lemezét, emellett rendszeresen  közreműködik más előadók felvételein is.

A dalok versenyében a legtöbb hallgatót Miley Cyrus szakításhimnusza, a Flowers tudta bevonzani.

A funk és a disco elemeit hordozó popdalt több mint másfél milliárd alkalommal játszották le a Spotifyon. A top 3-ba befért még az R&B énekesnő, SZA Kill Bill című szerzeménye, ami meglepő módon 2022-es. Azonban töretlenül tartja magát az élmezőnyben Harry Styles tavalyi dala is, az As It Was, amely idén a harmadik legnépszerűbb volt az alkalmazás felhasználóinak körében.

A legtöbbet streamelt album első három helyezettje mind tavalyi megjelenés,

de a top 10-ben is csupán kettő 2023-as szerepel. Bad Bunny Un verano sin tije továbbra is a legfelkapottabb lemez, ezt követi Taylor Swift a Midnightsszal, majd SZA az SOS című koronggal. Ebből kiolvasható, hogy a Spotify november végén esedékes összeállításai kedveznek az előző év októberében megjelent műveknek.

Ami viszont ennél is meglepőbb, hogy a negyedik helyezett egy 2016-os album, a kanadai énekes, The Weeknd Starboy című hanganyaga. Idei kiadványért egészen az ötödik helyezettig kell görgetni, ami Karol G kolumbiai énekesnő negyedik stúdióalbuma, a Mañana será bonito.

A zeneipar még mindig a kiadóké

A svéd streamingszolgáltatón idén több mint félmilliárd felhasználó hallgatott zenét. Az összes zenei streamingapplikáció közül itt összpontosul a legtöbb jogdíj. A zeneipari gazdasági elemzéseket készítő IMS szerint a Spotify tavaly 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a zenei streamingszolgáltatók piacán.

Tehát világszinten a svéd streamingóriás komoly befolyással van a zenehallgatási szokásokra. Az idei toplistákkal foglalkozó cikkében

az AP News kiemeli, hogy a Spotifyon az előadók közötti verseny nem egyenlő esélyek és lehetőségek mentén szerveződik.

A nagy előadók – amellett, hogy óriási rajongótáborral rendelkeznek – a lemezkiadók és befolyásos disztribútorcégek segítségével folyamatosan szerepelhetnek a Spotify által összeállított tematikus lejátszási listákon is, ezzel tovább növelve a szabadúszó előadók és a nagy zeneipari cégek menedzselte zenészek közötti részesedéskülönbségeket a jogdíjfelosztásból.

A Businnes Insider értesülései szerint egy dal jogtulajdonosai nagyjából 0,003 és 0,005 dollár (jelenlegi árfolyamon 1 és 1,74 forint) közötti összeget kapnak a lejátszások után. A Spotify a múlt hónapban bejelentette, hogy többé nem fog jogdíjat fizetni azok után a dalok után, amelyek nem érnek el legalább ezer streamelést.

Rovatok