Index Vakbarát Hírportál

Izrael tengervizet szivattyúzott a Hamász alagútrendszerébe

2023. december 6., szerda 17:04

Egy ideje már tervben volt, hogy Izrael tengervizet szivattyúzhat a Hamász gázai alagútrendszerébe, hogy ezzel űzze ki az ott megbúvó terroristákat. Az Egyesült Államok kormányát megosztotta a kérdés, emellett pedig óriási kockázatot jelenthet azokra a túszokra nézve, akiket a Hamász itt tart fogva. Hiába a hatalmas kockázat, Izrael nem várt tovább.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a múlt hónapban öt nagy vízszivattyút állítottak fel a Gázai övezetben lévő alagútrendszerben, melyeknek segítségével néhány héten belül képesek lennének a teljes alagutat elárasztani a Földközi-tengerből kiszivattyúzott vízzel. A The Wall Street Journal beszámolója szerint ezzel megsemmisíthetnék a Hamász földalatti átjáró- és búvóhelyhálózatát, valamint kiűzhetnék onnan az ott megbúvó terroristákat.

Nagy kockázatot jelent a Hamász által fogva tartott túszokra nézve

A lapnak megszólaló amerikai tisztviselők szerint Izrael már értesítette az Egyesült Államokat tervéről. A cikk szerint nem világos, hogy az izraeli hadsereg elárasztaná-e az alagutakat, mielőtt az október 7-i támadásban elrabolt túszokat kiszabadítanák, mivel ez nyilvánvaló kockázatot jelentene a javarészt föld alatt fogva tartott foglyokra nézve.

A jelentés szerint a Biden-kormányzatban nincs egyetértés ezzel kapcsolatban, egyes tisztviselők aggodalmukat fejezték ki az izraeli tervvel kapcsolatban, míg mások azt mondták, hogy támogatják Izrael erőfeszítéseit az alagutak megsemmisítésére. Az amerikai kormány aggodalmait erősíti az a tény is, hogy a hatalmas mennyiségű víz bevezetése tartósan károsíthatja a Gázai övezet talajszerkezetét, és az épületek alapozását is jelentősen rongálhatják a vízben lévő szennyező anyagok.

Volt már rá példa, hogy a gázai alagutakba vizet vezettek, egészen 2015-ig kell ehhez visszamennünk az időben, akkor azonban nem Izrael, hanem Egyiptom volt érte a felelős. A céljuk az volt, hogy a Gázai övezet déli határánál lévő csempészalagutakat használhatatlanná tegyék.

Izrael lépett

A Visegrád 24 X-oldala (korábban Twitter) szerint Izrael eddig gondolkodott, most azonban cselekedni kezdtek, és megindították a tengervíz szivattyúzását a gázai alagútrendszerbe, hogy kiűzzék onnan a Hamász terroristáit. Mivel vélhetően még most is tartózkodnak ott foglyok, az ő sorsuk is veszélybe került.

Rovatok