Index Vakbarát Hírportál

Brazília felsorakoztatja hadseregét Venezuela határán

2023. december 7., csütörtök 06:46

Brazília közölte, hogy csapatokat telepít a Venezuelával közös határ mentén, miután a venezuelaiak bejelentették, hogy Guyana egy olajban gazdag területét az országukhoz kívánják csatolni.

Az Essequibo régió a 19. század óta vitatott, amikor Guyana brit gyarmat volt. Venezuela nemrég megújította a régió iránti területi követelését, miután néhány évvel ezelőtt tengeri olaj- és gázkészleteket fedeztek fel. 

A feszültség a vasárnapi venezuelai népszavazás óta egyre nő,

ugyanis a voksoláson a résztvevők több mint 95 százaléka támogatta a kormány Essequibo területére vonatkozó igényét.

Nicolas Maduro venezuelai vezető azóta felkérte az állami olajtársaságot, hogy adjon ki ott kitermelési engedélyeket, és javasolta, hogy a nemzetgyűlés fogadjon el egy törvényjavaslatot, amely a területet Venezuela részévé nyilvánítja.

Az intézkedések az egész régióban aggodalomra adnak okot. Míg Guyana magas készültségben tartja csapatait, a brazil hadsereg közölte, hogy több katonát vezényel a határ menti Boa Vista városába, Roraima állam fővárosába, valamint több fegyveres járművet is telepít.

Ugyanakkor Venezuela bármilyen katonai behatolása logisztikai szempontból kihívást jelentene, a venezuelai katonáknak brazil területen kellene áthaladniuk, ha belépnének Essequibóba, mivel máshol a terepviszonyok kihívást jelentenek – írja a BBC.

Az AFP hírügynökség szerint a brazil hadsereg közölte, hogy megerősíti jelenlétét a térségben a „terület sérthetetlenségének garantálására” irányuló erőfeszítések részeként.

A guyanai hadsereg helikoptere hét emberrel a fedélzetén szerdán eltűnt a venezuelai határ közelében. A guyanai vezérkari főnök, Omar Khan azonban azt mondta, hogy „nincs olyan információ, amely arra utalna, hogy Venezuela érintett lenne”.

(Borítókép:  Nicolas Maduro, a Venezuelai Bolivári Köztársaság elnöke köszönti a támogatókat, mielőtt beszédet mond, miközben a Nemzeti Választási Tanács 2023. december 3-án Caracasban kihirdette a venezuelai Essequibo feletti szuverenitásról szóló konzultációs népszavazás eredményét. Fotó: Pedro Rances Mattey / AFP)

Rovatok