Index Vakbarát Hírportál

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

2023. december 7., csütörtök 20:08

Megtartotta Nobel-előadását csütörtökön délután Stockholmban Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, aki az amerikai Drew Weissmannel megosztva veheti át idén az orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért.

Karikó Katalin és Drew Weissman előadása a Nobel-díj vasárnapi átadását felvezető program részeként hangzott el – írja az MTI. 

Karikó Katalin az első magyar nő, akit Nobel-díjjal tüntetnek ki. A világ legnagyobb tudományos elismerését Drew Weissmannel közösen a nukleozid módosítással kapcsolatos felfedezéseikért kapják, amelyek alapján a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcinákat is kifejlesztették.

Karikó Katalin az előadását Az mRNS kifejlesztése gyógyításhoz címmel tartotta meg. Felidézte az mRNS-kutatás legfontosabb mérföldköveit 1961-től, amikor az mRNS-t felfedezték, egészen napjainkig.

Megemlékezett a kutatásokban nagy szerepet játszó tudósokról, és felvázolta, hogy milyen állomásai voltak saját tudományos munkásságának, és milyen kitartó kutatások vezettek egyik eredménytől a másikig. Bemutatta továbbá a Drew Weissmannel közösen végzett kutatásaikat, és felsorolta az eredményeikkel kapcsolatos publikációkat.

Előadásában fontos kiindulópontként hivatkozott a szegedi egyetemen töltött éveire. 

Az eseményen csaknem 650 fős közönség volt jelen: a hallgatóság soraiban professzorok, orvostanhallgatók és díszvendégek foglaltak helyet. A magyar vendégek között jelen volt Kondorosi Éva biológus, Jakab Ferenc virológus, Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a BioNTech társigazgatója, valamint Müller Adrien, Magyarország stockholmi nagykövete.

(Borítókép: Karikó Katalin előadása a Karolinska Egyetemen Stockholmban 2023. december 7-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok