Index Vakbarát Hírportál

Újabb koronavírus-hullám jöhet – figyelmeztetett Németország egészségügyi minisztere

2023. december 7., csütörtök 07:53

A miniszter védőoltásra szólított fel, és a felhívás elsősorban a fertőzésnek leginkább kitett kockázati csoportokra vonatkozott. Egyidejűleg utalt arra is, hogy az oltással az úgynevezett hosszú Covid kockázata is csökken.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint alábecsülik a Covid veszélyét. A koronavírus-fertőzés nem megfázásos megbetegedés – figyelmeztetett a miniszter. A kockázati csoportokhoz intézve szavait arra utalt, hogy amennyiben most beoltják magukat, az „optimális időpont” a teljes hatás elérésére a karácsonyi ünnepekig. A kockázati csoportokba az idősebbek, valamint a krónikus betegek tartoznak – írja a német NTV

Hivatalos adatok szerint Németországban eddig csak hárommillió ember oltatta be magát az omikron XBB.1.5 invariánshoz adaptált vakcinával.

A miniszter ezt a számot „rendkívül kiábrándítónak” nevezte.

Úgy ítélte meg, hogy a Covid által jelentett veszélyt lebecsülik. Egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy a rendelkezésre álló adatokon alapuló számítások a fertőzés újabb hullámára utalnak. Ez azt jelentheti, hogy hét nap alatt 100 ezer lakosra 1700 új fertőzés juthat.

Még mindig sok problémát okozhat a hosszú Covid

Lauterbach egyidejűleg arra is felhívta a figyelmet, hogy mindezzel párhuzamosan a hosszú Covid problémája sem megoldott. A miniszter szerint ez a károsodás tízezreket érinthet, ugyanakkor az oltás csökkenti ennek kockázatát is. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy pótlólagosan 150 millió eurót fordítanak az ezzel kapcsolatos kutatásokra.

Egyre több az ismeret az agyban zajló mechanizmusokról, de a hosszú Covid hatással lehet az érrendszerre és az agyi szövetekre is, és még mindig nincs meg a gyógymód. A miniszter elmondta, hogy a főbb tünetek közé tartoznak a fáradtság mellett a memóriaproblémák, valamint a szervi károsodások is.

Carmen Scheibenbogen, a berlini Charité klinika immunhiányos megbetegedésekkel foglalkozó ambulanciájának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a Covid mellett magas a légúti fertőzések aktivitása is, ezért szükség lenne „speciális ambulanciák” hálózatára, valamint rehabilitációs klinikákra is.

Noha a hosszú Covid ambulanciák már működnek, a várakozási idő gyakran mintegy fél év. Hangsúlyozta azt is, hogy fontos lenne a hosszú Covid kezelésére még nem jóváhagyott gyógyszerek alkalmazása is. 

(Borítókép: Veres Nándor / MTI)

Rovatok