Index Vakbarát Hírportál

Orosz hackertámadás áldozatává váltak brit politikusok

2023. december 7., csütörtök 18:09

A brit kormány szerint az orosz biztonsági szolgálat magas rangú politikusaik és köztisztviselőik magánbeszélgetéseit kompromittálta, és megpróbált beavatkozni a brit politikai folyamatokba.

A brit külügyminisztérium beidézte az orosz nagykövetet, és szankciókkal sújtott egy orosz hírszerző tisztet, valamint a Star Blizzard hackercsoport egy tagját, mivel a kormány szerint orosz hackerek adathalászmódszerekkel loptak el információkat brit politikusoktól – írja a Sky News.

Leo Docherty brit államminiszer elmondta, hogy képviselők, köztisztviselők, újságírók kerültek célkeresztbe, hogy megpróbáljanak beavatkozni a brit politikába. Úgy tudni, hogy szerte az Egyesült Királyságban több százan estek áldozatául a támadásoknak.

A Star Blizzard csoport 2015 óta szivárogtatott és manipulált információkat, hogy képviselőktől lopjanak adatokat. A kifinomult kibertámadások alapos kutatást és előkészítést igényeltek.

A hackerek a spear-phishing módszert alkalmazták, mely egy olyan típusú adathalász-támadás, amely konkrét személyeket vagy szervezeteket céloz meg, jellemzően rosszindulatú e-maileken keresztül.

Oroszország az Egyesült Királyság demokratikus folyamatát veszi célba. A csoport információkat szerez az orosz állam számára. (...) Ezeket az információkat arra használják, hogy különböző módon aláássák a Nyugatot

– mondta egy képviselő.

Nem maradt el a külügyminisztérium válasza

A külügyminisztérium közölte, hogy szankciókat vezet be Andrej Sztanyiszlavovics Korinec, más néven Alekszej Doguzsiev és Ruszlan Alekszandrovics Peretyatko, az FSZB hírszerző tisztje ellen.

Úgy tudni, hogy a nagykövet, Andrej Kelin nem volt elérhető, amikor behívták, és a tisztviselők ehelyett az orosz kormány egy magas rangú tagjával találkoztak, hogy kifejezzék aggodalmukat a demokratikus folyamatokba való beavatkozási kísérletek miatt.

Azzal, hogy szankciókkal sújtjuk a felelősöket, és beidézzük az orosz nagykövetet, leleplezzük rosszindulatú befolyásolási kísérleteiket, és fényt derítünk egy újabb példára, hogy Oroszország hogyan akar a globális színtéren tevékenykedni. Továbbra is együtt fogunk működni szövetségeseinkkel, hogy leleplezzük az orosz titkos kibertevékenységet, és felelősségre vonjuk Oroszországot a tetteiért

– mondta David Cameron külügyminiszter.

Rovatok