Index Vakbarát Hírportál

Poloska elleni kezeléssel vertek át rengeteg embert Franciaországban

2023. december 8., péntek 14:41

Két férfit tartóztattak le Franciaországban, miután állítólag idős emberektől több ezer eurót csaltak ki, hiszen manipulálták őket, hogy fizessenek a poloska elleni kezelésért, mely nem is volt valódi.

A strasbourgi rendőrség szerint a férfiak felkeresték áldozataik otthonát, hamis poloskairtást végeztek, majd túlszámlázták a kezelési termékeket. Összesen 48 embert vertek át, köztük sok 90 év feletti nőt. Az esetek apropója, hogy Franciaországban szignifikánsan megnőtt a poloskafertőzések száma – írja a BBC oldala. 

A probléma országszerte aggodalmat keltett, és magas rangú kormányzati tisztviselők is dolgoznak a probléma orvoslásán.

ENTOMOLÓGUSOK ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÉRTŐK ARRA FIGYELMEZTETTEK, HOGY A JÁRVÁNY MIATT MEGNŐTT A HAMIS ÉSZLELÉSEK SZÁMA ÉS AZ INDOKOLATLAN HISZTÉRIA.

A hatóságok szerint az állítólagos csalók felhívták áldozataikat, és azt mondták nekik, hogy a környékükön fertőzés van.

Ezután egészségügyi tisztviselőknek adva ki magukat felkeresték az áldozatok otthonát, és aeroszolos spray-t használva úgy tettek, mintha fertőtlenítenék a helyiséget. Mielőtt távoztak volna, kenőcsöt ajánlottak fel, amely szerintük távol tartja a poloskákat az emberi bőrtől, ám a kenőcs valójában egyszerű eukaliptusz illatú krém volt.

Az áldozatoknak 300 és 2100 euró (114 ezer és 800 ezer forint) közötti összeget számoltak fel. A rendőrség azt is közölte, hogy összesen kilenc hivatalos bejelentés érkezett csalás gyanúja miatt.

A két gyanúsítottat ezután megfigyelés alá helyezték, majd le is tartóztatták, amikor elhagyták egy feltételezett áldozat otthonát.

A párizsi fertőzések miatt attól tartanak, hogy a probléma átterjedhet a La Manche-csatornán keresztül Londonba.

Sadiq Khan, London polgármestere októberben a PoliticsJOE-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a főváros tömegközlekedési rendszerét fenyegető veszély „valódi aggodalomra ad okot”.

Rovatok