Index Vakbarát Hírportál

Tiszteket szállító katonai helikopter zuhant le Guyanában, többen meghaltak

2023. december 8., péntek 09:08

Lezuhant egy guyanai katonatiszteket szállító katonai helikopter a venezuelai határ közelében. A szerencsétlenséget, melynek öt halálos áldozata volt, ketten élték túl – közölte az MTI a guyanai kormány közleménye alapján.

Rutinellenőrzésre szállított tiszteket egy katonai helikopter, amikor a rossz időjárási körülmények miatt a jármű eltűnt. 

A kutatócsapatok csütörtökön bukkantak rá a gép roncsaira, valamint a két túlélőre és az öt halálos áldozatra.

Omar Khan, a hadsereg főparancsnokának tájékoztatása szerint a guyanai védelmi erők azt követően veszítették el a kapcsolatot a vadonatúj Bell 412 EPI helikopterrel, hogy az üzemanyag-felvételt követően felszállt a Guyana nyugati részén fekvő Olive Creek repülőtérről.

Mark Phillips guyanai kormányfő elmondta, hogy a hatóságok vizsgálják a helikopterbaleset körülményeit. Az ügyben szerdán tartott sajtókonferencián az illetékesek hangsúlyozták, hogy nincs nyoma annak, hogy a helikoptert támadás érte volna.

A közlemény szerint ez volt Guyana katonai történetének eddigi legsúlyosabb balesete.

Irfaan Ali guyanai elnök felmérhetetlen veszteségnek nevezte a tisztek halálát, és mély fájdalmát fejezte ki a tragédia miatt a közösségi médiában közzétett közleményében.

Az elnök közlése szerint a halottak között egy nyugalmazott dandártábornok, egy ezredes és két alezredes is volt, a két túlélő közül pedig az egyik a másodpilóta. A túlélők állapotáról további részleteket nem osztott meg.

Venezuelában a vasárnap tartott népszavazáson elsöprő többség döntött úgy, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, Venezuelával határos, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon. Guyana szerint a caracasi kormány a referendummal Essequibo elcsatolását készíti elő.

Rovatok