Index Vakbarát Hírportál

A szlovákok szerint kibír négy évet a jelenlegi kormányuk

2023. december 8., péntek 15:27

A megkérdezettek 65,3 százaléka szerint Robert Fico kabinetje, illetve pártjának, a Smernek koalíciója végigkormányozza a négy évet – derült ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felméréséből.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a válaszadók mindössze 29,5 százaléka véli úgy, hogy a szlovák Smer, a Hlas és az SNS koalíciója nem bírja ki az előttük álló négy esztendőt – írja az Új Szó

A felmérésből kiderült, a megkérdezettek 28,6 százaléka szerint viszont a koalíció biztosan kitart 2027-ig, 36,7 százalékuk pedig úgy gondolja, valószínűleg addig nem esnek szét a pártok.

Leginkább a férfiak, a 34 és 39 év közötti polgárok, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a szlováktól és a magyartól eltérő nemzetiségűek, az SNS, a Smer, a Hlas és a Republika szavazói, valamint a Nagyszombat, Pozsony, Trencsén, Besztercebánya és Zsolna megyében élők bíznak abban, hogy a kormány kitart a következő választási ciklusig.

A megkérdezettek mindössze 7,5 százaléka válaszolta, hogy szerintük a koalíció egészen biztosan nem bírja ki 2027-ig.

Ezt különösen a nők, a 18 és 33 év közöttiek, a PS, az SaS, a KDH és a Szlovákia mozgalom szavazói, valamint az Eperjes megyében élők gondolják így.

A válaszadók 5,2 százaléka pedig nem tudott választ adni a kérdésre.

Rovatok