Index Vakbarát Hírportál

Közvélemény-kutatás: orosz és magyar támadástól tartanak a románok

2023. december 8., péntek 08:51

Dobogós helyet kapott Magyarország azoknak az államoknak a listáján, akiket a románok veszélyesnek tartanak, és az is kiderült, hogy a szomszédos ország lakóinak alig több mint fele védené meg Romániát fegyveres támadás esetén.

Magyarországra tekintenek a románok a rájuk nézve második legveszélyesebb államként – derül ki egy friss felmérésből, amit a Krónika Online közölt. 

A közvélemény-kutatás részletei szerint a válaszadók 56,4 százaléka véli úgy, hogy Oroszország veszélyt jelent Romániára nézve. A második helyen Magyarország áll – igaz, jócskán lemaradva, 8,6 százalékkal – írja a lap az Inscop közvélemény-kutató által a New Strategy Center megrendelésére készített felmérése alapján.

Meglepő módon a harmadik helyen az Egyesült Államok áll, dacára annak, hogy az országot Románia stratégiai partnereként és igazodási pontként tartják számon. Ennek ellenére a válaszadók 8,2 százaléka gondolja úgy, hogy veszélyes Romániára – ezzel pedig megelőzi a 6,6 százalékkal a negyedik helyen álló Kínát, továbbá a 4 százalékos Ukrajnát.

Bajban lennének a románok egy háború esetén

A felmérés legmeglepőbb eredménye mégis az, hogy a válaszadók 50,5 százaléka lenne hajlandó megvédeni Romániát az országot ért fegyveres támadás esetén: az igen szavazatok mellett 11,8 százalékról kiderült, hogy inkább elbújna, 19,4 százalék emigrálna, 5,6 százalék alkalmatlanságot bizonyító orvosi igazolást szerezne, 4,7 százalék pedig más módon bújna ki a katonai szolgálat alól.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 35,7 százaléka a Hamászt, 9,6 százaléka az Egyesült Államokat, 9 százaléka Izraelt, 7,1 százaléka az arab országokat, 6,6 százaléka Oroszországot, 4,2 százaléka pedig Iránt tartja felelősnek a gázai háborúért. Azt is megkérdezték, hogy az ukrajnai háborúban mely államnak lehet a legnagyobb szerepe: a megkérdezettek 49,8 százaléka Oroszországot, 14,6 százalék az Egyesült Államokat, 8,8 százalék Ukrajnát, 4,6 százalék a NATO-t, 2,9 százalék pedig az EU-t tartja felelősnek. Emellett a válaszadók többsége úgy véli, hogy Ukrajna nyeri meg a háborút, és hogy az oroszoknak vissza kellene vonulniuk. 

Rovatok