Index Vakbarát Hírportál

Megosztó ítélet Olaszországban: önvédelem vagy kivégzés történt?

2023. december 8., péntek 14:12

Tizenhét év börtönre ítéltek egy olasz ékszerészt, aki a lányát, a feleségét és az üzletét fenyegető rablók után eredt. Kettőt közülük a nyílt utcán lőtt le, a harmadikat megsebesítette. Egyesek túlságosan szigorúnak tartják az ítéletet. Olaszországban fellángolt a vita a jogos önvédelem korlátairól.

Sokan azt állítják: Mario Roggero csak magát és a családját védte.

A bírák az észak-olaszországi Astiban másként ítélték meg a körülményeket, és három évvel szigorúbb büntetést szabtak ki az eredeti tizennégy évnél, amit az ügyészség kért a 68 éves vádlottra – jelentette az olasz ANSA hírügynökség. Megítélésük szerint Roggero kettős gyilkosságot követett el, és bűnös egy gyilkossági kísérletben is.

Az ítélethirdetés után Mario Roggero védelmére keltek a jobboldali politikusok, akik az ítéletet túl szigorúnak tartják.

Az ékszerész üzletébe – Grinzane Cavour városában, Észak-Piemontban – tavalyelőtt áprilisban három rabló hatolt be. Megkötözték Roggero lányát, megfenyegették feleségét, az ékszerész fejéhez pedig pisztolyt szegeztek – idézte fel a történteket a Telegraph.

Öt, négy, három... a visszaszámlálás közben bizonyosra vettem, hogy meghalok

– mesélte Roggero szörnyű élményeit az olasz újságíróknak.

A rablók a zsákmányolt ékszereket és órákat szatyrokba lapátolták, majd nem túl sietően távoztak az üzletből. A kifosztott ékszerész utánuk eredt.

A rablók épp a közelben parkolt autójukba próbáltak beszállni, amikor Roggero utolérte őket.

Condannato a diciassette anni di carcere per omicidio volontario il gioielliere Mario Roggero, che nel 2021 uccise due rapinatori e ne ferì un terzo. Il Tribunale di Asti, basandosi anche sulle immagini delle videocamere di sorveglianza, ha escluso la legittima difesa pic.twitter.com/YbnbbmBhiI

— Tg3 (@Tg3web) December 4, 2023

A térfigyelő kamera felvételén jól látszik, mi játszódott le az utcán.

Nem önvédelem, hanem kivégzés

Roggero az autónál érte utol a rablókat, és ott lőtte agyon az 58 éves Giuseppe Mazzarinót, illetve a 44 éves Andrea Spinellit. A harmadik bűnöző, a 35 éves Alessandro Modica a lábába kapott egy golyót. Sikerült elvánszorognia, néhány órával később azonban letartóztatták.

A Telegiornale 3 összeállításából azonban az is kiderül, mi előzte meg Roggero dühét. A rablók az üzletben a fegyvereikkel hadonásztak, és egyikük az ékszerész lányát is megfenyegette.

A vádirat szerint az utcán történtek nem nevezhetők önvédelemnek. A lövöldözés kivégzésnek minősül – mondta az ügyész.

A miniszterelnök-helyettes, a jobboldali Liga vezetője azonban „teljes szolidaritásáról” biztosította az ékszerészt.

„Kemény munkával és áldozatokkal teli pályafutása után csak az életét és a vállalkozását védelmezte” – mondta Matteo Salvini, aki szerint Mario Roggero egyáltalán nem tekinthető olyan bűnözőnek, mint azok, akiknek valóban börtönben a helye.

Ha felmérés készülne, az emberek 95 százaléka ellenezné ezt a szigorú ítéletet

– véli Lucio Malan, a Giorgia Meloni kormányfő által vezetett Olaszország Fivérei elnevezésű párt tagja.

„A bűnözők és bűnözés diadala”

Azért kergette ki a rablókat az üzletéből, mert szem elől tévesztette a feleségét, és attól tartott, hogy elrabolták – ezzel magyarázta indulatait az ékszerész a bírósági tárgyaláson.

Azt is elmondta: 2015-ben már kifosztották, sőt meg is verték, és ez a trauma is befolyásolta viselkedését a második rablás során.

„Az elméjében újra aktiválódott annak az emléke, amit hat évvel korábban élt át” – erősítette meg szavait a tárgyaláson a szakértőként meghallgatott pszichiáter.

A bírák azonban nem adtak helyt az érvelésnek, és leszögezték: Mario Roggero tettei nem minősülnek jogos önvédelemnek.

Halmazati büntetésként a 17 év börtön mellett 280 ezer eurós kártérítésre kötelezték, amit a két agyonlőtt férfi családjának kell átutalnia.

A bűnözők és bűnözés diadalának nevezte a bírói döntést maga a vádlott az ítélethirdetés után.

Roggero szülővárosában sokan álltak ki mellette. „Az ítélet szégyenteljes” – jelentette ki egy hentes, akinek üzlete néhány házzal odébb van az ékszerbolt kirakatától. „Ha a két bűnöző nem merészkedett volna ki az utcára, semmi sem történt volna” – mondta Gigi Cravanzola.

Mario Roggero bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok