Index Vakbarát Hírportál

Rakétatámadás érte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét

2023. december 8., péntek 19:20

Egy rakétatámadás a bagdadi amerikai nagykövetség ellen kisebb károkat okozott, de nem voltak áldozatok pénteken – közölték amerikai és iraki tisztviselők.

A támadás az Izrael és a Hamász közti háború kezdete óta az első olyan akció, amely az iraki főváros megerősített (és ezáltal biztonságosabbnak tekinthető), úgynevezett zöld zónájában történt – közölte az ABC News.

Az akcióról egy videó is készült, amelyen hallhatóak a szirénák, és az, hogy hangosbemondón figyelmeztették az embereket: vonuljanak fedezékbe, ne menjenek az ablakok közelébe.

Egy iraki biztonsági tisztviselő szerint pénteken 14 Katyusa-rakétát lőttek ki, amelyek közül néhány az amerikai nagykövetség egyik kapuja közelében csapódott be, míg mások a folyóba zuhantak.  Az iraki tisztviselő szerint a rakétatámadás anyagi károkat okozott, de áldozatok nem voltak.

Ezzel párhuzamosan egy amerikai katonai tisztviselő azt mondta, hogy több rakétatámadás érte az amerikai és koalíciós erőket a nagykövetségi épületegyüttes és az Egyesült Államok vezette koalíció irodáinak otthont adó Union III bázis közelében.

A TISZTVISELŐ HOZZÁTETTE, HOGY ÁLDOZATOKRÓL ÉS AZ INFRASTRUKTÚRÁBAN KELETKEZETT KÁROKRÓL NEM ÉRKEZETT JELENTÉS.

A nagykövetség szóvivője elmondta, hogy az amerikai nagykövetséget valójában két rakétatámadás érte.

Egyelőre senki sem vállalta magára

Az ABC News emlékeztetett arra, hogy az izraeli konfliktus kitörésé óta az Irán által támogatott milíciák vállalták a felelősséget többtucatnyi olyan támadásért, amelyek az amerikai csapatoknak Irakban és Szíriában otthont adó támaszpontok ellen irányultak. Az amerikai hadsereg szerint

AZ ELMÚLT HETEKBEN 78 TÁMADÁST HAJTOTTAK VÉGRE AMERIKAI LÉTESÍTMÉNYEK ELLEN, EBBŐL 37-ET IRAKBAN, 41-ET PEDIG SZÍRIÁBAN.

A tisztviselők egyike arról beszélt, hogy még zajlanak a vizsgálatok, de az eddigi jelek a mostani esetben is az Iránnal szövetséges milíciákra utalnak.

Bár a nagykövetség elleni támadást egyetlen csoport sem vállalta magára, az Iraki Iszlám Ellenállás (az Irán által támogatott milíciák ernyőszervezete) közleményeket adott ki, amelyek szerint pénteken külön támadást követtek el a nyugat-iraki al-Aszad légibázis ellen, amelyet az amerikai erők használnak, valamint a kelet-szíriai Conoco gázmezőn található bázis ellen.

Irakban nagyjából 2500, Kelet-Szíriában pedig mintegy 900 amerikai katona tartózkodik az Iszlám Állam csoport elleni nemzetközi missziók keretében. Mindkét országban Teheránhoz hű milíciák vannak.

Az amerikai csapatok elleni támadásokra válaszul az Egyesült Államok október 17. óta háromszor adott választ légicsapásokra Szíriában, amelyek célpontjai fegyverraktárak és más, közvetlenül az iráni Forradalmi Gárda és a milíciákhoz kapcsolódó létesítmények voltak.

(Borítókép: A bagdadi amerikai nagykövetség épülete 2021. május 30-án. Fotó: John Moore / Getty Images Hungary)

Rovatok