Index Vakbarát Hírportál

Botrány Szerbiában: náci egyenruhában pózolt a médiaszabályozó testület vezetője

2023. december 8., péntek 07:48

A szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület elnöke, Olivera Zekic a Telegramon tett közzé egy fotót, amelyen náci egyenruhában pózol.

Olivera Zekicről beszélnek mostanában Szerbiában, ugyanis a szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) elnöke egy sokakat megbotránkoztató fotót tett közzé a Telegramon – írja a Kurier.

Egy olyan fotót posztolt az oldalra, amelyen náci egyenruhában pózol. 

Puszta provokációból tettem. Mint tudják, szeretek provokálni

– mondta Zekic a Szabad Európa Rádiónak. A 48 éves nő hozzátette, hogy feltehetett volna olyan karikatúrákat is, melyek ennél sokkal rosszabbak. Szerinte a bejegyzése válasz volt a karikaturisták „terrorjára”, amelynek évek óta ki van téve.

Előre tudtam, hogy az úgynevezett független médiából érkező »elvtársak« nem fogják megérteni a posztomat

– folytatta Zekic.

A vírusként terjedő fotó miatti felháborodás hatalmas az országban. Branka Prpa szerb történész a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy mindazok, akik exhibicionista, politikai vagy egyéb okokból náci szimbólumokat viselnek, valójában ezeket az eszméket elevenítik fel.

A belgrádi zsidó közösség is elítélte Zekic posztját. „Miközben a közszolgálati médiában, beleértve az országos terjesztésű médiumokat is, robbanásszerűen terjed az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés, a REM elnöke az emberi történelem legrosszabb időszakát használja fel szórakoztató anyagként, és egyúttal sérti az egész szerbiai és regionális zsidó közösséget azzal, hogy relativizálja a legnagyobb atrocitásokat, amelyekre sok túlélő tagunk még emlékszik” – áll a zsidó közösség közleményében. 

Olivera Zekic egyébként nem először vonja magára a negatív figyelmet. Többször volt már vitája az ellenzéki pártok vezetőivel, akik bírálták a munkáját. A belgrádi REM székháza előtt tartott vitában az ellenzék kritikáját „tiszta fasizmusnak” bélyegezte. 

Mindenesetre a REM főnökének most jogi következményekkel kell szembenéznie. 

Szerbiában 2009 óta hatályos a neonáci és fasiszta gyűlések tilalmáról, valamint a neonáci és fasiszta jelképek használatának tilalmáról szóló törvény. E törvény 3. cikke szerint tilos „neonáci vagy fasiszta propagandaanyagokat, szimbólumokat vagy jeleket előállítani, sokszorosítani, tárolni, előadni, dicsőíteni vagy más módon terjeszteni”.

A törvény megsértéséért kiszabható büntetés természetes személyek esetében 5000 és 50 000 szerb dinár (40–430 euró), jogi személyek esetében pedig 100 000 és 1 000 000 dinár (850–8500 euró) közötti összeg.

Rovatok