Index Vakbarát Hírportál

Varsó is bekeményít: júliustól kitiltják a központból a régebbi gyártmányú autókat

2023. december 8., péntek 09:50

Nem hajthatnak be jövő júliustól Varsó központjába a 18 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint a 27 évesnél régebbi benzinüzemű kocsik. Kivételek azért lesznek.

Egy, a lengyel fővárosi tanács által megszavazott határozat értelmében kitiltják a régebbi gyártmányú autókat Varsó központjából és „tiszta közlekedésű övezetté” nyilvánítják – írja az MTI.

A Varsó-Belváros kerületbe, valamint a vele szomszédos negyedekbe július 1-től nem hajthatnak be a 18 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint 27 évesnél régebbi benzinüzemű kocsik.

Az intézkedés 2028 elejéig nem vonatkozik az övezetnek azokra a lakosaira, akik Varsóban adóznak. Azt követően már ők sem hajthatnak be régi gyártmányú autókkal, ez esetben 13 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint 22 évnél régebbi benzinüzemű kocsikról lesz szó. Felmentik továbbá a tilalom alól bizonyos feltételek mellett a 70 évesnél idősebb járműtulajdonosokat. Kivételt képeznek továbbá a rendvédelmi és hatósági járművek (mentők, rendőrség, tűzoltók, határőrség), beengedik a városközpontba például a fogyatékossággal élőket szállító régi gyártmányú kocsikat és iskolai buszokat is.

A kevésbé vagyonosok jogaira hivatkoztak

A lengyel fővárosi tanácsban a 2018-as helyhatósági választások nyomán a Polgári Koalíció van túlsúlyban, amely jelenleg része a parlamenti többségi koalíciónak is. Az eddig kormányon lévő Jog és Igazságosság politikusai ellenezték a határozat elfogadását. A többi között azzal érveltek, hogy az intézkedés hátrányosan érinti a kevésbé vagyonosokat, és a szabályok enyhítését javasolták.

A csütörtöki tanácsülés során tiltakozó megmozdulást rendeztek a varsói városháza épületében a tiszta közlekedésű övezet létesítésének ellenzői, és a tanácskozást a bekiabálások miatt egy időre fel kellett függeszteni.

(Borítókép: Szmog lepi el Krakkó belvárosát 2017. január 23-án. Fotó: Jacek Bednarczyk / EPA / MTI)

Rovatok