Index Vakbarát Hírportál

Több tagállam is megakadályozta volna, hogy Magyarország megkapja az uniós támogatást a helyreállítási tervhez

2023. december 9., szombat 12:06

Megszavazta a pénzügyminiszterekből álló Európai Tanács, hogy Magyarország megkaphasson egy csaknem egymilliárd euró értékű uniós támogatást, azonban ez nem tetszett minden tagállamnak. Voltak, akik tartózkodtak a szavazáson, mert aggályosnak vélik a jogállamiság érvényesülését Magyarországon.

A tagállami pénzügyminiszterekből álló EU Tanács zöld utat adott annak a programnak, amely az eredeti magyar helyreállítási tervet 4,6 milliárd euróval támogatja, és amelynek keretében Magyarország az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat és beruházásokat valósít majd meg. A Népszava információi szerint azonban a pénteki határozatot előkészítő testületi ülésen négy tagállam is a fenntartásait hangoztatta a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban.

Ahogyan arról az Index is tájékoztatott, az összeg nagyobb része egy 3,9 milliárd eurós uniós hitel, a másik pedig egy vissza nem térítendő támogatás. 

A tanácsi jóváhagyás azt jelenti, hogy Magyarország kormánya hamarosan és külön feltételek teljesítése nélkül hozzájuthat 20 százaléknyi előleghez, 920 millió euróhoz.

Ennek a felét 2024 elején, a többit pedig a végén kaphatja meg.

A helyreállítási pénz nagyobbik hányadát pedig zárolják addig, amíg Magyarország végre nem hajtja a jogállamisághoz kapcsolódó 27 feltételt. Erről éppen egy évvel ezelőtt döntöttek a pénzügyminiszterek, amikor elfogadták az 5,8 milliárd eurónyi közösségi támogatásra épülő magyar gazdaságélénkítési tervet, amelyet most 4,6 milliárddal egészítenek ki.

A lap információi szerint a pénteki határozatot előkészítő testületi ülésen négy tagállam is a fenntartásait hangoztatta a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban. Szerintük ugyanis aggályos a jogállamiság érvényesülése Magyarországon. A Népszava úgy tudja, hogy 

Hollandia és így Sigrid Kaag pénzügyminiszter tartózkodott a szavazáson. 

A mostani határozathoz egyébként nem kellett minden tagország beleegyezése, csupán minősített többségre volt szükség, ami bőven megvolt, még úgy is, hogy Hollandia, Észtország, Lettország és Litvánia is tartózkodott a szavazáson.

(Borítókép: Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának 2023. december 8-i ülése Brüsszelben. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty images)

Rovatok