Index Vakbarát Hírportál

Nyugaton már úgy kalkulálnak, hogy az ukrajnai háború 2025-ig is eltarthat

2023. december 9., szombat 19:46

Az ukrán fegyveres erők hónapok óta tartó, az oroszok visszaszorítását célzó katonai hadjárata kevés előrelépést eredményezett a frontvonalon, de a NATO reméli, hogy Ukrajna 2025-ben képes lesz átvenni a kezdeményezést a harctéren, ha a jövő év végéig ki tud tartani Oroszországgal szemben.

Az Egyesült Államok és Európa gazdasági és katonai támogatása hirtelen megkérdőjeleződött. A belpolitikai szakadékok egyre szélesednek Ukrajnában, miközben a harci morál is csökken – írja a The Wall Street Journal.

Nyugati diplomaták és katonai stratégák szerint Ukrajnának időre van szüksége, hogy talpra álljon, és lehet, hogy 2025-ig nem lesz képes újabb nagyobb ellentámadást indítani. Az idei év eleje óta bekövetkezett „hangulatváltozást” jelzi az is, hogy

Volodimir Zelenszkij elrendelte a katonai erődítések kiterjedt hálózatának kiépítését, hogy segítse a csapatokat a frontvonal megtartásában.

Most már kétséges, hogy Ukrajna vissza tudja-e szerezni területének nagyobb részét, miközben Putyin gazdaságának háborús alapokra helyezése megerősítette Oroszországot a harctéren és újabban diplomáciai téren is – írja a lap.

A Nyugat jelentősen csökkentette az elvárásait

A nyugati vezetők eközben az Ukrajna feltételei szerinti győzelem ígéretétől eljutottak addig, hogy az ország szimplán képes legyen folytatni a harcokat.

A Fehér Ház hétfőn közölte, hogy az Egyesült Államok nem lesz képes továbbra is fegyvereket és felszerelést biztosítani Ukrajnának, ha a kongresszus ebben a hónapban nem fogad el új finanszírozási intézkedéseket.

Az amerikai szállítások leállítása

térdre kényszerítheti Ukrajnát a harctéren. Nemcsak az Ukrajna által elért eredményeket teszi kockára, hanem növeli az orosz katonai győzelmek valószínűségét is

írta a Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója, Shalanda Young Mike Johnson képviselőházi elnöknek néhány nappal ezelőtt. 

A kongresszus ahelyett, hogy megfogadta volna a figyelmeztetést, és jóváhagyta volna az új segélyt, ezen a héten még mélyebbre süllyedt a pártpolitikai küzdelemben, amely az Ukrajnának nyújtott támogatást az amerikai határőrizet megerősítésének finanszírozásához kötötte.

A WSJ-nek nyilatkozó katonai elemzők szerint a helyhez kötött, védekező pozícióba való átállás nem jelenti a háború végét.

A lap szerint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete külügyminisztereinek nemrégiben Brüsszelben tartott találkozóján néhány NATO-diplomata arról elmélkedett, hogy tavaly, a háború kezdeti napjaiban a legtöbb megfigyelő hosszú harcra számított.

Miután Ukrajna tavaly ősszel gyors győzelmeket aratott, és jelentős területeket foglalt vissza, felcsillant a remény a gyorsabb rendezésre.

Most emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy ez egy hosszú háború lesz

– mondta egy európai diplomata.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Egy ukrán katona a Bahmut régióban 2023. december 8-án bemutatja, hogyan készítette elő lövészárkát az újévre és a karácsonyi ünnepekre. Fotó: Kostya Liberov / Libkos / Getty Images Hungary)

Rovatok