Index Vakbarát Hírportál

Hazavárja a rettegett gurkhákat az ukrán frontról a nepáli kormány

2023. december 9., szombat 12:22

Legkevesebb hat, az oroszok oldalán harcoló nepáli gurkha vesztette életét az ukrán fronton. Nepáli zsoldosok harcolnak az ukrán seregben is. Fittyet hánynak kormányuk felszólítására, hogy térjenek haza.

Személyesen Puspa Kemal Dahal nepáli kormányfő erősítette meg, hogy hat, az orosz seregben zsoldosként szolgáló honfitársa egészen biztosan elesett az ukrán harctereken. Őket név szerint is azonosították – tudósított a Kathmandu Post.

Annak ellenére jelentkeztek szabadharcosnak, hogy a nepáli kormány engedélyével a rettegett gurkhák kizárólag az indiai és a brit hadseregben szolgálhatnak.

Ez utóbbiban alapították meg a Gurkha-hadtestet, amely az első világháború minden fontosabb csatájában részt vett, és tagjai nagyjából kétezer kitüntetést kaptak a bátorságukért.

A második világháborúban sem fogták vissza magukat, kiváltképp a dél-ázsiai dzsungelekben, a japánokkal vívott összecsapásokban. Burmában a japánok kétszáz katonával rohamozták meg Lakcsiman Gurung megfigyelőállását, ahonnan ráláthattak volna a brit erőkre, a gurkha azonban egy ideig visszahajigálta a feléje dobott kézigránátokat, majd a bal kezében tartott fegyverével, egyedül még akkor is visszaverte a támadást, amikor a jobban felrobbant az egyik gránát.

A brit alakulatokban Afganisztánban is szolgáltak. Az egyik gurkha felelősségre vonás nélkül megúszta, hogy a csata hevében lefejezett egy tálib fegyverest.

A nepáli gurkhák régóta a brit hadsereg legelszántabb, legbátrabb és legrettegettebb katonái közé tartoznak, és legalább annyira legendásak, mint a számos filmben is megörökített, mindig titokban tevékenykedő kommandós elitalakulat, az SAS tagjai.

Magas kockázat

A névleges tiltás napjainkban nem akadályozza meg a kalandvágyó nepáli fiatalokat, hogy egyénileg más seregekben szolgáljanak. A kormány szerint az ukrán front mindkét, orosz és ukrán oldalán harcolnak, így még akár saját ellenségeik is lehetnek.

Az orosz seregben Nepál moszkvai nagykövete szerint 150-200 zsoldos szolgál.

Aki közülük kapcsolatba lép a diplomáciai képviselettel, annak felhívják a figyelmét a magas kockázatra, és megkísérlik rávenni a hazatérésre – mondta Milan Rádzs Tuladhar.

A nepáliakat olyan zsíros pénzekkel csábítják Oroszországba, hogy egyesek akár egymillió nepáli rúpiával, napi árfolyamon több mint 2,6 millió forinttal hálálják meg az embercsempészek szolgáltatásait, csak hogy eljussanak a harctérre. A nagykövet azt mondta: naponta átlagban legalább egy nepálit küldenek haza. Ha nincs útlevele, Moszkvában kap egy ideiglenes úti okmányt saját nagykövetségétől.

Kártérítés a gyászoló családoknak

A külügyminisztérium már augusztus elsején felszólította a nepáliakat, hogy ne csatlakozzanak külföldi seregekhez, kivéve „néhány baráti ország hadseregét, amelyekkel Nepál hagyományos megállapodást kötött”.

A Kína és India közé ékelődő kis himalájai nemzetnek nincs ilyen megállapodása Oroszországgal, amely 2022 februárjában megszállta a szomszédos Ukrajnát, és azóta is háborút folytat – emlékeztetett a Reuters.

Az ukrán fronton elesett hat nepáli közül kettőt – nyilván érdemeik elismeréseként – állami kitüntetéssel temettek el Oroszországban.

A külügyminisztérium – igény esetén – segít a családoknak földi maradványaik hazaszállításában. Oroszországot arra szólították fel, hogy fizessenek kártérítést a gyászoló családoknak.

A nagykövetség emellett azt is szorgalmazta, hogy az orosz hatóságok akadályozzák meg a nepáli állampolgárok toborzását, beléptetését az országba, az embercsempészetet pedig fékezzék meg – mondta Tuladhar. A külügyminisztérium ezzel egyidejűleg azt követelte, hogy az orosz kormány mielőbb küldje haza a jelenleg az orosz erőknél szolgáló nepáliakat.

Diplomáciai erőfeszítések folynak az ukránok által elfogott, az oroszok oldalán harcoló gurkha, Bibek Khatri kimentésére és hazaszállítására.

Nepál GDP-jének negyede a „vendégmunkásoktól” származik

A nepáli bejelentés akkor történt, amikor az orosz csapatok megpróbálják elfoglalni Avgyijivkát, Ukrajna keleti, donyecki régiójában egy ipari várost, amely a frontvonal egyik legvitatottabb pontja lett – írta a Moscow Times.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy Nepál, a többségében hindu himalájai nemzet több mint ötezer kilométerre van az ukrajnai vérontástól.

Sok nepáli megy külföldre a jobb élet reményében. Nepáli állampolgárok millióit alkalmazzák polgári munkában, főként iparban és építkezéseken Dél-Koreában, Malajziában és a Közel-Keleten.

Az általuk hazautalt pénz kulcsfontosságú Nepál gazdasága számára.

Tavaly az ország GDP-jének csaknem negyede ilyen forrásból származott, ami a Világbank szerint a kilencedik legmagasabb ráta globálisan.

(Borítókép: Ukrán katonák lőnek céltáblákra, miközben Oroszország és Ukrajna háborúja folytatódik a Donyecki területen Avgyijivka irányában, Ukrajnában 2023. december 1-jén. Fotó: Ozge Elif Kizil / Anadolu / Getty Images)

Rovatok