Index Vakbarát Hírportál

Támogatják a visegrádi négyek Ukrajnát, de nincs teljes egyetértés

2023. december 9., szombat 14:36

A fegyverszállítást Ukrajna részére ugyan több ország is ellenezte a Prágában megrendezett tárgyaláson, ettől függetlenül megállapodás született a visegrádi négyek között: ki-ki a maga módján segíti a megtámadott államot.

Bár nincs egyetértés a visegrádi négyek védelmi miniszterei között Ukrajna támogatásának kérdésében, ettől függetlenül elfogadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy mindenki segíti Ukrajnát, de úgy, ahogy jónak látja – írja a EuroNews

A négy politikus Prágában tárgyalt, ahol Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt hangsúlyozta, hogy Magyarország nem híve a fegyverszállításnak, ellentétben cseh kollégájával, aki viszont Ukrajna kitartó segítéséről beszélt.

Nem akarunk csökkenteni az Ukrajnának nyújtott támogatásunkon, mert ha ezt tennénk, az egyértelműen azt üzenné, hogy a Nyugat gyenge. A Nyugat nem gyenge, és tudjuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy Ukrajna ne bukjon el. Még akkor is, ha különböző országokként, különösen a V4-ekben, eltérő nézeteket vallunk erről az ügyről. Az alapvetésekben egyetértünk

– jelentette ki Jana Cernochová.

A fegyverszállítást az új szlovák kormány is ellenzi, ettől függetlenül a miniszterek elfogadtak egy közös nyilatkozatot, melyben a támogatásukról biztosítják Ukrajnát és Izraelt. 

A nyilatkozatban az szerepel, hogy mindegyik ország úgy támogatja Ukrajnát, ahogy jónak látja: Szlovákia és Magyarország fegyvereket nem küld, de humanitárius segítséget igen, és részt vesz majd az ország háború utáni újjáépítésében.

A V4-ekhez nyugat-balkáni országok képviselői is csatlakoztak Prágában. A térség európai integrációjával kapcsolatban már teljes volt az összhang. A találkozón hangsúlyozták, hogy

 a Nyugat-Balkán stabilitása nélkül nem elképzelhető el Közép-Európa biztonsága. 

A csúcson ott voltak a Közép-európai Védelmi Együttműködés részes államainak küldöttei is. A héttagú szövetség soros elnöke jövőre Magyarország lesz.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is figyelemmel kíséri, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok