Index Vakbarát Hírportál

Ismét a háborúról beszélt Ferenc pápa

2023. december 10., vasárnap 07:53

„A Szent Péter téren felállított betlehem a Szentföldön élő testvéreinkre emlékeztet, elsősorban a gyerekekre, akik a legsúlyosabb árat fizetik a háborúért” – mondta Ferenc pápa, amikor a téren felállított fenyőt és a mellette épített betlehemet adományozó tartományok képviselőit fogadta.

„Miközben a jászolban az apró, szegény és védtelen gyermek-Jézust csodáljuk, nem szabad megfeledkezni a Szentföldön élők tragédiájáról” – magyarázta Ferenc pápa.

A huszonhét méter magas ötvenhat éves fenyőfa az idén az északnyugati Piemont régióból, Macra hegyi település erdeiből érkezett. A fenyőfa állításának szokását a lengyel pápa, II. János Pál vezette be a Vatikánban, még 1982-ben – írja a hirado.hu.

Az épület nagyságú betlehem, amely a hagyomány szerint a fenyő közelében áll, az idén a Lazio tartománybeli Rieti egyházmegye ajándéka.

A városhoz közeli Greccióban rendezték meg először Jézus születésének jelenetét 1223-ban: a szokás Assisi Szent Ferenc nevéhez kötődik, aki a Szentföldről való visszatérése után terjesztette el ezt a karácsonyi hagyományt az akkori Itáliában.

A legenda szerint Greccio egyik barlangjában idézte fel a születés jelenetét ott élő emberekkel.

Rovatok