Index Vakbarát Hírportál

Csúcstalálkozón próbálja rendezni a határkérdést Venezuela és Guyana

2023. december 10., vasárnap 12:47

Egy tisztázatlan területi konfliktus kérdését vitatja meg csütörtökön Venezuela és Guyana elnöke, Nicolás Maduro és Irfaan Ali egy csúcstalálkozón. A tét nagy, akár egy közelgő háborút is megelőzhet a tárgyalás.

Venezuela és Guyana elnöke, Nicolás Maduro és Irfaan Ali csütörtökön csúcstalálkozót tart a határvitájukról a Szent Vincent és a Grenadine-szigetek szigetállamban – írja a 24.hu

Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay, Chile, Kolumbia, Ecuador és Peru közös nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólítják a két országot, hogy találjanak békés megoldást a vitára. 

A vita tárgya pedig egy több mint 100 éve húzott határvonal, amely Venezuela szerint megrövidíti őket. A terület jelentősége, hogy nemrégiben kőolajlelőhelyre bukkantak a térségben, az olajban gazdag Essequibo régióban, amely több mint egy évszázada Guyanához tartozik. A 800 ezer guyanai polgár közül mintegy 125 ezren élnek a Guyana területének kétharmadát jelentő Essequibo régióban. Guyana szerint a jelenlegi határt 1899-ben egy választott bíróság határozta meg. Venezuela ezzel szemben azt állítja, hogy a régió keleti részén található Essequibo folyó természetes határt képez, amelyet már 1777-ben elismertek.

Az olaj még inkább beárazta a területet

Az ellentétet fokozta, hogy az ExxonMobil olajvállalat 2015-ben, majd idén októberben olajlelőhelyet fedezett fel az Essequibo régióban, tízmilliárd hordóra növelve Guyana készleteit. 

Venezuela népszavazást tartott a területi igényéről: 20,7 millió venezuelaiból több mint 10,4 millióan adták le szavazatukat. A referendumot követően Maduro elnök felszólított arra, hogy a területet törvényben nyilvánítsák venezuelai tartománynak, és adjanak ki engedélyeket az olajkitermelésre.

A két ország konfliktusáról és arról, hogy még idén újabb nagy háború indulhat, ezúttal Dél-Amerikában, ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

Rovatok