Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik a legboldogabb uniós ország

2023. december 11., hétfő 05:49

Az EU statisztikai hivatalának új adatai szerint Ausztria a legboldogabb ország a 27 tagú EU-n belül. Ausztria a 10-ből 7,9 pontot ért el az Eurostat által évente közzétett „életminőségi mutatók” alapján készített, a tagállamokban végzett felméréseken alapuló kiadványában.

Lengyelország, Finnország és Románia az adatok alapján a második helyen végzett, mindegyikük 10-ből 7,7 pontot kapott, míg a skála másik végén Bulgária kapta a legalacsonyabb pontszámot, az egyetlen olyan országként, amely hatnál kevesebbet (5,6) ért el az általános életminőségi elégedettségi indexen – írja a The Independent.

Az Eurostat szerint a kiadvány célja, hogy „megragadja az európai polgárok szubjektív jólétének tendenciáit”, és megjegyezte, hogy „az uniós polgárok általában véve elégedettek az életükkel, átlagosan 7,1 pontot adtak a 10-ből”.

A felmérés szerint az olyan tényezők, mint az iskolai végzettség, a család és a pénzügyi stabilitás, befolyásolták a megkérdezettek általános elégedettségét az életükkel, nem pedig pusztán a vagyon.

„Érdekes megjegyezni, hogy néhány olyan ország, amelyet a közelmúltban alacsony jövedelmi szintekkel hoztak összefüggésbe mint például Románia és Lengyelország, azon országok közé tartozik, ahol a legmagasabb az életelégedettség, ami a szubjektív jólét és a gazdasági jólét közötti kapcsolat összetettségét mutatja” – közölte az Eurostat.

Olaszország, Spanyolország és Franciaország, az EU három legnagyobb gazdasága, mindhárom a kontinens 7,1-es átlaga körül mozog. A felmérés szerint azonban Németország az egyik legboldogtalanabb ország, csak Bulgáriát előzte meg 6,5-es értékével. A tavalyi, 2021-es adatok szerint 7,1 pontot ért el.

Bár a tanulmány nem jelzi a németek általános életelégedettségének csökkenése mögött álló okot, úgy tűnik, ez összhangban van más felmérésekkel, amelyek az ország lakosainak hangulatában bekövetkezett visszaesést tükrözik.

Magyarország a hatodik legkevésbé boldog ország, de megelőzi például Horvátországot és Görögországot is.

Rovatok