Index Vakbarát Hírportál

Olyan Facebook-székházat terveznek Kínában, mely nagyobb lesz mint az Apple-é

2023. december 11., hétfő 18:45

A kínai technológiai óriás, a Tencent hatalmas új kampuszának terveit csütörtökön mutatták be az építészek, akik a „jövő központjaként” jellemezték a spirál ihlette központi elemet.

A közel 500 ezer négyzetméteren több mint 23 ezer alkalmazottnak helyet adó campus majdnem kétszer akkora lesz, mint az Apple kaliforniai központja, amikor majd öt év múlva megnyílik. 

A Büro Ole Scheeren építésziroda által a CNN-nek exkluzívan átadott digitális tervrajzok négy tornyot ábrázolnak, amelyek spirálisan indulnak ki a „Vortex Inkubátornak” nevezett nyitott központi térből. A mérföldkőnek számító építmény lesz a középpontja annak az ambiciózus – és nagyrészt autómentes – „jövőbeli városnak”, amelyet a Tencent, a WeChat és a QQ üzenetküldő szolgáltatások tulajdonosa épít a dél-kínai Sencsen városában.

Az építésziroda alapítója, Ole Scheeren elmondta, hogy az épület „örvénylő örvény geometriája” egy olyan „ökoszisztémát hoz létre, ahol minden összeér, ahol a munka egy nagyon együttműködő interaktív környezetbe olvad”.

A német építész elképzelését a Tencent, Kína legértékesebb, tőzsdén jegyzett vállalata választotta ki egy nemzetközi tervpályázatot követően.

A Tencent Helix névre keresztelt terv alsó szintjei egy nagy előcsarnokon és közösségi oktatási, rekreációs, sport- és fitneszlétesítményeken keresztül kötik össze az irodatornyokat, többek között kosárlabda-, tenisz- és tollaslabdapályákkal. A földszinten az éttermek és üzletek eltörlik a köz- és magánterület közötti különbséget. Ez az elrendezés azt jelenti, hogy az épületnek „nincs eleje és hátulja” – mondta Scheeren, aki a híres pekingi CCTV-székház társtervezőjeként ismert. Hozzátette, hogy az építmény megjelenése attól függően változik majd, hogy milyen szögből nézzük: „Nagyon felismerhető marad, de nagyon finoman változik”.

Város a városban

A Tencent által először 2020-ban bemutatott szélesebb környék – amelyet korábban „Net City” néven ismertek – a Gyöngy folyó torkolatába nyúló, rekultivált földterületen épül. Kompokon és a városi metróhálózaton keresztül kapcsolódik majd Sencsen többi részéhez. És bár a kerület „túlnyomórészt autómentes”, mondta Scheeren, az alkalmazottak a Tencent főhadiszállását a parkolóhelyekkel és a kiszállási pontokkal összekötő közúti hidakon keresztül érhetik majd el.

A „trükkös” vállalati kampuszok újragondolása

Az épületet úgy tájolják majd, hogy a természetes szellőzés előnyeit élvezze, míg a vízpazarlás csökkentése érdekében a „szivacsváros” koncepciót alkalmazzák majd, amely szerint az esőt elnyelik vagy felfogják, hogy megvédjék a viharoktól, illetve öntözésre használják fel.

Az építész hozzátette, hogy a vállalati kampuszok „giccsessé” váltak, és hogy sokkal inkább olyan irodákat részesített előnyben, amelyekwt „komoly dolgozóhelyként ismernek el, nem pedig olyasvalamiként, ahol a dolgozók egész nap csak egy babzsákon ülnek”.

A Tencent Helix várhatóan a technológiai cég 2028-ban esedékes 30. évfordulójára nyitja meg kapuit, és a cég sencseni főhadiszállását váltja majd fel globális központként.

Rovatok