Index Vakbarát Hírportál

Sokan nem jutnak el orvosi vizsgálatra az Európai Unióban, kiderült, mi a helyzet Magyarországon

2023. december 11., hétfő 20:28 | aznap frissítve

Az Eurostat friss kimutatása alapján Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el azon a listán, amely az orvosi vizsgálatra el nem jutók százalékos arányát vizsgálta az Európai Unióban. Kiderült, hogy a legtöbben anyagi okok, várólisták vagy a távolság miatt nem jutnak ellátáshoz.

2022-ben – anyagi okok, a hosszú várólisták vagy a távolság miatt – az egészségügyi ellátásra várók 3,3 százaléka nem jutott el orvosi vizsgálatra az Európai Unióban – derül ki az Eurostat friss adataiból. 

A legtöbben Görögországban maradtak ellátás nélkül, a lakosság csaknem 16,7 százaléka nem jutott el orvosi vizsgálatra.

A görögöket a finnek követik az uniós összesítésben 9,6 százalék ellátatlan beteggel. A románok 7,9 százaléka maradt ki az egészségügyi ellátásból, míg Lettországban hasonló a helyzet, ott csaknem 7,7 százalékot jelentettek. A skála másik végén Németország áll, ott csupán a lakosság 0,5 százaléka nem fért hozzá orvosi vizsgálathoz, Csehországban és Ciprusban pedig a legjobb a helyzet 0,3 és 0,1 százalékos aránnyal. 

A felmérésből kiderül, hogy uniós szinten 6,1 százaléknyi azoknak az aránya, akik a szegénység miatt nem részesülnek megfelelő orvosi ellátásban,

ez pedig csaknem a kétszerese annak a 2,8 százalékos átlagnak, akiket nem veszélyeztet szegénységi kockázat a vizsgálatokat tekintve.

Az anyagi okok dominálnak

Spanyolországban a szegénység által nem veszélyeztetett lakosok 2 százaléka, míg a veszélyeztetettek 1,6 százaléka számolt be kielégítetlen egészségügyi szükségletekről. Hollandiában ez az arány 0,8 százalék azokhoz képest, akiket nem érintenek az anyagi gondok. Ez a hollandok 0,6 százalékát érinti. Görögországban 14,5 százalékponttal magasabb volt a nélkülözők körében az ellátatlanok aránya (28,8 százalék), mint az anyagi gondokkal nem küzdők esetében, ahol 14,3 százalékos ez az arány. Nagy eltérések mutatkoztak Romániában is, ahol a különbség 9,4 százalékpont volt: 15,5 százalék a 6,1 százalékhoz képest. Portugáliában pedig 8,5 százalékpontos eltérés mutatkozott a szegénység kockázatának kitettek (11,7 százalék) és az anyagi problémákkal nem küzdők (3,2 százalék) között.

Az anyagi okok, a hosszú várólista vagy a távolság miatti kielégítetlen orvosi vizsgálatokra vonatkozó felmérés azt mutatja, hogy 

Magyarországon az ellátásban nem részesülők európai átlaghoz képest (3,3 százalék) mindössze a lakosság 2,2 százaléka nem jutott el a megfelelő vizsgálatra.

Ezzel megelőztük Svédországot, ahol 3,1 százalék ez az átlag, ugyanakkor Horvátország, Spanyolország, Bulgária, Norvégia, Svájc, Belgium, Ausztria Luxemburg, Hollandia, Málta, Németország, Csehország és Ciprus mögé kerültünk. 

Rovatok