Index Vakbarát Hírportál

Gyermekei vették át bebörtönzött édesanyjuk béke Nobel-díját

2023. december 11., hétfő 15:12

Narges Mohammadi kapta idén a Nobel-békedíjat, azonban mivel most is börtönben van, nem vehette át elismerését. Gyermekei vették át helyette a díjat, és tartották meg édesanyjuk beszédét, amelyben úgy fogalmazott: leszámol Iszlám Köztársaság rezsimjének despotizmusával.

Narges Mohammadi több évtizede harcol az iráni nők elnyomása ellen, valamint az emberi jogokért és szabadságukért, amely kapcsán idén elnyerte a Nobel-békedíjat. Tinédzser gyerekei vették át helyette az elismerést Oslóban, és az ünnepségre írt beszédét is megtartották helyette.

Több figyelemre méltó résztvevője is volt az eseménynek, mint Shireen Ebadi iráni ügyvéd, akit 2003-ban Nobel-békedíjjal tüntettek ki, és Nazanin Zaghari Ratcliffe brit–iráni nő, aki hatéves börtönbüntetése alatt Mohammadival egy cellán osztozott – írja a CNN.

Az aktivista gyermekeihez eljuttatott beszédében leírta, annak ellenére, hogy az emberi jogi szervezetek folyamatosan támogatják az iráni tüntetőket, „nem fordítanak elég figyelmet az iráni helyzet súlyosságára”. 

A nyugati kormányok politikái és stratégiái nem voltak hatékonyak abban, hogy az iráni népet valóban képessé tegyék céljai elérésében, hogy a demokráciát megvalósíthatóbbá tegyék a világnak ezen a részén, és biztosítsák a békét

– emelte ki.

Mohammadi beszédének utolsó mondatai azonban a remény üzenetére összpontosultak, kifejezve bizalmát, „hogy a szabadság és az igazságosság fénye fogja beragyogni Irán földjét”.

Már egy évtizede nem látták anyjukat, és még legalább ennyi hátravan

Kiana és Ali, Mohammadi tinédzserkorú gyerekei elárulták, már nyolcéves koruk óta nem látták édesanyjukat, és közel két éve nem beszéltek vele a kommunikációs korlátozások miatt – amelyek a Nobel-ceremónia előtt csak szigorodtak.

Nem vagyok túl optimista a tekintetben, hogy valaha is újra láthatom anyámat. Jelenleg 10 éve van még hátra, de bármikor csinál valamit – például elküldi nekünk beszédét, amit ünnepségre szánt –, ez az idő csak növekszik

– fogalmazott lánya, Kiana.

Rovatok