Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter a kisebbségi törvényről tárgyalt Dmitro Kulebával

2023. december 11., hétfő 18:28 | aznap frissítve

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Brüsszelben találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, akivel a Külügyminiszteri Tanács ülése után személyesen rágták át magukat Ukrajna európai integrációs ambícióin.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kulebával, Ukrajna külügyminiszterével találkozott Brüsszelben – erről Facebook-oldalán számolt be.

A háború kitörése óta nem találkoztunk személyesen

– írta, hozzátéve, hogy előtte folyamatos és jó volt köztük a kapcsolat, sokat beszéltek a két ország viszonyáról. 

Megemlíti viszont, hogy a kétoldalú kapcsolatokra árnyékot vetettek azok a 2015-től Ukrajnában folyamatosan életbe lépő szabályok, amelyek egyre jobban szorították vissza a magyar nemzeti közösség jogait.

Szijjártó Péter elárulta, hogy a találkozón Ukrajna európai integrációs ambícióiról beszéltek, ahol alkalma nyílt ismertetni Magyarország álláspontját.

Az Európai Bizottság nem végezte el azokat az előkészületi munkákat, amelyek során garantálható lenne, hogy Ukrajna kölcsönösen előnyös módon folytasson csatlakozási tárgyalásokat

– közölte, majd azzal érvelt, hogy a döntési javaslat előkészítetlen, és az Európai Bizottságnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy milyen hatása lenne Ukrajna uniós tagságának az egész közösségre. Példaként említette a gabonatranzit okozta problémákat.

Kiderült, hogy a kisebbségi törvényről is tárgyaltak kollégájával, amiről Szijjártó elmondta Kulebának, hogy a 2015-ös állapotokhoz való visszatérés Magyarország elvárása. 

Az ukrán külügyminiszter is beszámolt a találkozóról, azt írta az X-en (korábban Twitter), hogy „őszinte beszélgetést folytattak” Szijjártó Péterrel a kisebbségi törvények megváltoztatásáról, továbbá részletesen megvitatták Ukrajna európai integrációs kérdését. Kuleba elismerte, hogy Magyarország politikai álláspontja ebben a kérdésben megalapozott és időszerű.

Ukrajnának és Magyarországnak közös az európai jövője. Folytatjuk a párbeszédet

– írta. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn utazott Brüsszelbe, ahol a hét első napján a Külügyminiszteri Tanács, az Általános Ügyek Tanácsa, csütörtökön és pénteken pedig az állam- és kormányfők csúcstalálkozója lesz.

Rovatok