Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Benjamin Netanjahu

2023. december 11., hétfő 05:48

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bírálta Oroszország és Irán „veszélyes együttműködését” a Vlagyimir Putyinnal vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében – közölte Netanjahu hivatala.

Benjamin Netanjahu Oroszország képviselőinek Izrael elleni, egyebek között az ENSZ-ben elhangzott szavaiért is nemtetszését fejezte ki az orosz elnöknek a közlemény szerint – adta hírül az MTI.

Viszont Netanjahu nagyra értékelte az orosz állampolgársággal rendelkező izraeli túszok kiszabadításáért tett orosz erőfeszítéseket, és arra kérte Putyint: gyakoroljon nyomást a nemzetközi vöröskeresztre annak érdekében, hogy eljussanak a szükséges gyógyszerek a Gázai övezetbe a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli túszokhoz.

Netanjahu a vasárnapi kormányülést otthagyva beszélt ötven percet telefonon Putyinnal. A háború október 7-i kitörése óta másodszor beszélgetett egymással a két politikus.

Benjamin Netanjahu korábban elmondta, Izrael folytatja „a Hamász megsemmisítése érdekében indított igazságos háborúját” a Gázai övezetben, üdvözölve egyúttal az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) képviselt előző napi „megfelelő állásfoglalását”.

A többi országnak is meg kell értenie, hogy nem lehet egyszerre támogatni a Hamász felszámolását, valamint ezzel egyidejűleg a háború végét is követelni, ami viszont lehetetlenné tenné az iszlamista szervezet megsemmisítését – fogalmazott Netanjahu.

Rovatok