Index Vakbarát Hírportál

Európai szakszervezetek képviselői tüntettek Brüsszelben

2023. december 12., kedd 16:40

Közlekedési fennakadásokat okozott a rendőrség és a belga sajtó szerint az európai szakszervezetek felvonulással egybekötött megmozdulása Brüsszelben kedden, a résztvevők egyes európai uniós költségvetési szabályok szerintük megszorításokat eredményező reformja ellen tiltakoztak – írja az MTI.

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége ESZSZ) és számos belgiumi és más uniós munkavállalói érdekképviseleti szervezet felhívására a szervezők szerint tízezren, a rendőrség szerint mintegy ötezren vonultak utcára. A megmozduláshoz a szervezők szerint legkevesebb hatezren érkeztek más uniós országokból.

A felvonulók a brüsszeli igazságügyi palota elől indultak, és az uniós intézményeknek otthont adó városrész egyik központi terére érkeztek.

A megmozdulás résztvevői azért gyűltek össze, hogy „nemet mondjanak a kipróbált és kudarcot vallott megszorításokra” – idézte a szervezőket a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap az internetes oldalán. 

Igazságos ökológiai átmenetre, jobb oktatásra, hatékony egészségügyi ellátásra és a magasabb bérekre van szükség – közölte Esther Lynch, az ESZSZ főtitkára, majd hozzátette: a szakszervezetek a megszorítások helyett a Covid-járvány idején érvényben lévőhöz hasonló európai szolidaritási mechanizmust szorgalmaznak, amely „forrásokat szabadít fel a munkavállalók munkahelyeinek és jövedelmének megőrzése érdekében”.

A kifogásolt reformok az uniós gazdasági Stabilitási és Növekedési Paktum reformjának részét képezik.

Az ebben foglalt költségvetési szabályokat 2020 tavaszán felfüggesztették, hogy a tagállamok hatékonyan léphessenek fel a világjárvánnyal, majd az elszabadult energiaárakkal szemben. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a rendelkezéseket felülvizsgált formában 2024 januárjától újra bevezeti, nagyobb mozgásteret biztosítva a költségvetési beruházásoknak.

(Borítókép: Megszorítások elleni tüntetés Brüsszelben  2023. december 12-én. Fotó: Gianni Barbieux / Photonews / Getty Images Hungary)

Rovatok