Index Vakbarát Hírportál

Kínai óriáscég építi ki a mobilkommunikációs rendszert Magyarországon is

2023. december 12., kedd 14:25

A Budapest–Belgrád vasútvonalon is kiépítik a Huawei korszerű mobilkommunikációs rendszerét, mely egyre nagyobb teret nyer világszerte. Ez azonban a kínai befolyás növekedése miatt aggasztja az Európai Parlamentet.

Határozatban figyelmeztetett az Európai Parlament Külügyi Bizottsága november 28-án a kínai cégek egyre erősödő szerepére a létfontosságú európai infrastruktúrákban.

A testület szerint aggasztó, hogy Kína egyre jobban terjeszkedik ezen a piacon, mondván „a kínai cégek jellemzően egyszerre követnek polgári és katonai stratégiát beruházásaikban, ami egyértelműen a Kínai Kommunista Párt és a Néphadsereg közös törekvése a külföldi befolyásszerzésre” – idézi a határozatot a Szabad Európa .

A határozatot elfogadók arra sürgetik az Európai Unió tagállamait, hogy jogi feltételrendszerrel ássák alá a kínai beruházásokat a piacon. Mindezt arra hivatkozva, hogy a kínai mobilkommunikációs cégek terjeszkedése biztonsági fenyegetést jelent. Németországban már augusztusban felvetették, hogy cseréljék le a német államvasutak vonalain 2015 óta használt Huawei mobilkommunikációs hálózatot.

A vállalat a korszerű vasútvonalakon úgynevezett GSM-R rendszert telepít, ami integráltan működteti a mobilkommunikációt és a vasúti biztosítóberendezéseket a biztonságosabb és hatékonyabb kommunikáció érdekében.

A Szabad Európa információi szerint a Budapest–Belgrád vasútvonalra is ilyen rendszert telepít a kínai kivitelező. Az átadott, Belgrádtól a magyar határig terjedő szakaszon már a Huawei hálózatán működik a vasúti kommunikáció.

Rovatok