Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia miatt kirúgták a világhírű sportmagazin vezetőjét

2023. december 12., kedd 19:11

A Sports Illustrated kiadója, az Arena Group kirúgta a magazin vezérigazgatóját, miután kiderült, hogy az újság hamis szerzők által írt cikkeket tett közzé mesterséges intelligencia által generált arcképekkel és életrajzokkal.

Az Arena Group igazgatótanácsa hétfőn jelentette be, hogy Ross Levinsohnnak, a Sports Illustrated vezérigazgatójának felbontották a munkaviszonyát, és ideiglenesen Manoj Bhargavát nevezték ki a helyére – írja a The Guardian.

Az igazgatótanács közölte, hogy a döntés a vállalat működési hatékonyságának és bevételeinek javítása érdekében történt. A közlemény nem tett említést a novemberi mesterségesintelligencia-botrányról, amelyet a Futurism tudományos és technológiai hírportál által közzétett oknyomozó jelentés indított el.

A Futurism által feltárt hamis profilok között volt az állítólagos szerző, Sora Tanaka profilja, amely azt állítja, hogy termékértékelő. Az oldalon ez állt:

Sora mindig is fitneszguru volt, és imádja kipróbálni a különböző ételeket és italokat.

Tanaka azonban nem valós személy.

Az Arena Group, amely 2019-ben felvásárolta a Sports Illustratedet, tagadta a vádakat, és azt mondta, hogy a kérdéses cikkek egy harmadik féltől, az AdVon Commerce reklámcégtől származnak.

A mai napon megjelent egy cikk, amelyben azt állították, hogy a Sports Illustrated mesterséges intelligenciával generált cikkeket publikált. Első vizsgálatunk szerint ez nem felel meg a valóságnak

– írta akkor az Arena Group szóvivője.

A kommüniké szerint az AdVon biztosította őket arról, hogy a kérdéses cikkeket emberek írták és szerkesztették, azonban megtudták, hogy az AdVon álnevet használtatott bizonyos cikkekben a szerzők magánéletének védelme érdekében. A tartalmakat később eltávolították, és megszüntették a partnerséget is a céggel.

Az először 1954-ben kiadott Sports Illustrated a fürdőruhás számairól is ismert, amelyekben gyakran divatmodellek, sportolók és más hírességek szerepeltek a címlapokon, de egykor olyan híres írók, mint William Faulkner és John Updike is közöltek benne írásokat.

Az év eleji elbocsátások után Levinsohn jelezte, hogy a Sports Illustrated be fogja építeni a mesterséges intelligenciát (AI) az újságírásba, de azt mondta, hogy ez soha nem fogja helyettesíteni az újságírást.

Az Arena a múlt héten megszüntette Andrew Kraft operációs elnök és COO, Rob Barrett médiaelnök és Julie Fenster vállalati jogtanácsos munkaviszonyát.

(Borítókép: Ross Levinsohn. Patrick T. Fallon / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok