Index Vakbarát Hírportál

Próbaüzemben már működik a vezeték, amin orosz gáz érkezik Magyarországra

2023. december 12., kedd 20:47

A szerb, a bolgár és az azeri államfő, valamint az Európai Unió belgrádi missziójának vezetője együttesen „nyitotta meg a gázcsapot”, amelynek jóvoltából immár Azerbajdzsán is földgázzal látja el Szerbiát.

Azeri gáz érkezik Bulgárián át Szerbiába, onnan pedig akár majd Magyarországra is. Próbaüzembe helyezték a  vezetéket. A kaukázusi ország területén található a világ egyik legnagyobb egybefüggő földgázmezője, a Shah Deniz. Ennek ellenére egyedül nem képes maradéktalanul pótolni a kieső orosz olaj- és földgázmennyiséget – mégis az EU egyik legjelentősebb beszállítójává vált. Azerbajdzsán a Déli Földgázvezetéken tavalyelőtt 8,2 milliárd köbméter földgázt szállított az Európai Unió területére. Idén ez a mennyiség, az azeri elnök szerint, várhatóan meghaladja a 12 milliárd köbmétert.

Ebből százmillió köbmétert Magyarország vásárol meg – erről állapodott meg nyáron Orbán Viktor magyar kormányfő és Ilham Alijev.

A Bulgária és Szerbia közötti vezeték nem csak Szerbia, Közép- és Kelet-Európa gázellátása szempontjából fontos – hangoztatta az átadáson a szerb energiaügyi miniszter. Dubravka Dedovics Handanovics szerint Szerbia ezzel felkerül az európai „gázellátási térképre”.

Ezzel egyetértett a bolgár elnök is.

A Bulgária és Szerbia közötti vezeték „megváltoztatja Európa energiatérképét” – mondta Rumen Radev.

Hozzájárul a kontinens „energiabiztonságához” – egészítette ki Ilham Alijev. Szerbia a kilencedik európai ország, ahová Azerbajdzsán gázt exportál – mondta az azeri elnök.

Nem lesz bolgár tranzitdíj

A bolgár Dimitrovgrad és a határhoz közeli Nis közötti 109 kilométeres gázvezeték építése kerek egy évig tartott. A Szófia mellől induló, Szerbia harmadik legnépesebb városáig kiépített vezeték teljes hossza 170 kilométer.

A munkálatok értéke 85,5 millió euró, csaknem 33 milliárd forint, amelynek több mint felét, mintegy 50 millió eurót Brüsszel állt. Az Európai Beruházási Bank 25 millió eurós hitelt folyósított Szerbiának, amely az önerővel együtt 15 millió eurót különített el a vezeték szerbiai szakaszának építésére, további 7,5 millió eurót pedig a tervezésre.

Üröm volt az örömben, hogy a bolgár kormány sokáig kitartott korábbi döntése mellett, és a magyar, illetve szerb tiltakozás dacára tranzitdíjjal sújtotta az országán áthaladó orosz gázszállítmányt.

Szófia még november elején a Bulgárián áthaladó összes, tehát nemcsak az Oroszországból származó gázra extra exportvámot vetett ki.

A bolgár kormánypártok csak most döntöttek úgy, hogy elállnak a sarctól – írta a Portfolio.

Szerbia a magyar mennyiség négyszeresét rendelte Azerbajdzsánból

Szerbiában az energiafelhasználás csupán 13 százalékát teszi ki a gáz, amely eddig Bulgária közvetítésével érkezett a Balkán Áramlaton, illetve észak felől, magyarországi gázvezetéken. A próbaüzembe helyezett új vezeték éves kapacitása 1,8 milliárd köbméter földgáz, Szerbia teljes éves szükségletének 60 százaléka.

Szerbia a magyar mennyiség négyszerese, AZAZ 400 millió köbméter földgáz importjáról kötött szerződést Azerbajdzsánnal.

Nem kizárt, hogy a leszerződött mennyiség egy részéért fegyverrel fizetnek. A gázvezeték üzembe helyezése után ugyanis Aleksandar Vucsics szerb és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök egy katonai bemutatón vett részt, amelyen a szerb fegyveres erők felszereltségét ismertették – jelentette az N1 portál.

Szerbiában nagy hagyománya és komoly múltja van a hadifelszerelés gyártásának.

(Borítókép: Bulgáriát és Szerbiát összekötő gázvezeték építése 2023. február 24-én. Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok