Index Vakbarát Hírportál

Elloptak egy négy méter magas, 1000 kilogrammos Van Gogh-szobrot Hollandiában

2023. december 13., szerda 14:43

Ellopták az észak-hollandiai Drenthe tartomány Assen városában Vincent van Gogh nemrégiben felállított, négy méter magas, ezer kilogrammos szobrát – tájékoztatott Kjelt Vosjan, a szobor felállításáért felelős Vaart in Assen egyesület munkatársa az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál szerdai tudósítása szerint.

A beszámoló szerint feltételezhető, hogy a holland festőt ábrázoló szobor keddre virradóra tűnt el. Az elkövetők a szobor talapzatának támasztva üzenetet hagytak hátra, amelyre azt írták:

Tegnap este kicsit meglepődtem, most pedig máshol találom magam az ecsetemmel. 

Kjelt Vosjan azt közölte, hogy csak korlátozott információik vannak az esetről – írja az MTI.

Legalább annak örülünk, hogy maradt egy tábla, ami azt mutatja, hogy valami játékos esettel állunk szemben. De egyértelmű, hogy mihamarabb vissza akarjuk kapni a szobrot

– fogalmazott, majd hozzátette, az egyesület most a közeli vállalkozások biztonsági kameráinak felvételét próbálja megszerezni, hogy azonosítsa a tolvajokat.

Közölte továbbá, azt feltételezik, hogy az eset egy szilveszteri tréfa lehetett, ami annak lehetőségét hordozza magában, hogy a szobor újév után újra felbukkanhat.

Az ilyen típusú szilveszteri csínytevések gyakoriak itt, északon

– magyarázta az egyesület munkatársa.

A szobrot szeptemberben helyezte el a Vaart in Assen egyesület a Het Drents Múzeum által szervezett, Van Gogh életét bemutató, Utazás Vincenttel – Van Gogh Drenthében című kiállításra. A több mint négy méter magas és 1000 kilogrammot nyomó szobor a holland festőt ábrázolja, aki bal karja alatt a De Turfschuit, azaz A tőzeghajó című festményét tartja. Az alkotás egyike annak az öt festménynek, amelyeket Van Gogh 1883-ban Drenthében készített.

A szobor a kiállítás végéig, január 7-ig maradt volna a város utcáján.

Rovatok