Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor megérkezett Brüsszelbe, rögtön tárgyalással kezdett

2023. december 13., szerda 16:34

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben kétoldalú megbeszélést folytatott Ana Brnabic szerb kormányfővel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A tárgyaláson, amelyen részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is, méltatták a két ország kiváló politikai és gazdasági kapcsolatait és az elmúlt időszak közös fejlesztéseit, külön kiemelve a felújított Szeged–Szabadka vasútvonal üzembe helyezését.

Orbán Viktor kifejtette: „Nem tisztességes, hogy míg Brüsszel Ukrajna esetében indokolatlanul kivételeket tenne, gyorsítaná az EU-csatlakozás folyamatát, addig a Nyugat-Balkán országai esetében indokolatlanul lassítja a tárgyalásokat”.

A kormányfő délelőtt még Budapesten, az Országgyűlés ülésén fejtette ki álláspontját Ukrajna uniós csatlakozásának kérdéséről. Közben elhárulhatott az utolsó akadály is 10 milliárd eurónyi uniós forrás megnyitása előtt.

Orbán Viktor korábban kijelentette, egyelőre napirendre sem szabad venni Ukrajna uniós csatlakozásának ügyét. A csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt a kormányfő Párizsban tárgyalt a kérdésről Emmanuel Macron francia elnökkel. Javier Milei argentin elnök beiktatási ünnepségén a magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett, meglehetősen furcsa körülmények között.

(Borítókép:  Orbán Viktor és Ana Brnabic kétoldalú megbeszélésük előtt Brüsszelben 2023. december 13-án. Fotó:  Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Rovatok