Index Vakbarát Hírportál

Szürreális módon rejtették el a kokaint a hatóságok elől

2023. december 13., szerda 06:33

A spanyol rendőrség fagyasztott tonhalszállítmányba rejtett hatalmas kokainmennyiséget foglalt le.

Több mint 7,5 tonnányi, fagyasztott tonhalszállítmányba rejtett kokaint foglaltak le a spanyol hatóságok – írja az MTI.

A kábítószer Dél-Amerikából, feltételezhetően Ecuadorból érkezett az északnyugat-spanyolországi Vigo kikötőjébe, ahonnan teherautókkal szállították tovább, és 160 kilométerre, Cambre városának ipartelepén rakodták ki.

A rendőrök itt léptek akcióba, lefoglalva a mintegy 265 millió euró (98 milliárd forint) értékű kokaint. A drogot rejtő csomagokat különböző szimbólumokkal jelölték meg attól függően, hogy melyik bűnbandának továbbították volna.

A szállítmányt fogadó cég öt munkatársát őrizetbe vették a helyszínen, de kihallgatásuk után elengedték őket. A fagyasztott áruk kereskedelmével foglalkozó vállalat vezetőjét még keresik. A férfit 2019 óta figyelte a rendőrség, de eddig nem sikerült tetten érni, mert illegális tevékenységét jól leplezte a jelentős konténerforgalommal.

A rendőrség szerint a közvetítőként használt cég mögött egy albán bűnözői hálózat áll, és szintén albánokat tart felelősnek egy másik, a nyugat-spanyolországi Valenciában lefoglalt kokainszállítmány becsempészéséért is. 

Ebben a műveletben 3,4 tonna kábítószert koboztak el, amelyre négy dupla falú konténerben elrejtve bukkantak a nyomozók.

A szállítmány egy hónapig vesztegelt a kikötőben, mielőtt bárki is jelentkezett volna érte. A rendőrök itt is egy raktárig követték a nyomokat, ahol rajtaütöttek a bűnözőkön. Az akcióban 15 embert vettek őrizetbe.

Rovatok