Index Vakbarát Hírportál

Menesztették a minisztert és korrupcióval gyanúsított tanácsadóját

2023. december 14., csütörtök 15:04

Azonnali hatállyal felmentette tisztségéből a horvát gazdasági minisztert és tanácsadóját a kormányfő, miután egy olyan felvételt tett közzé egy portál, amelyen a tanácsadó állami hirdetéseket ígér egy helyi tévének, a hirdetési bevétel felét azonban magának követelte vissza.

Davor Filipović gazdasági miniszternek azonban azt is felrótta a horvát kormányfő, hogy összejátszott az ellenzéki, jobbközép Most, a Híd képviselőivel.

De menjünk sorjában.

„Sorold fel neki azokat az állami cégeket, amelyek az én illetékességembe tartoznak” – adta ki az utasítást a Mreža TV újságírójának a gazdasági miniszter bizalmas tanácsadója. Jurica Lovrinčević arra kérte a riportert: tájékoztassa a tévé igazgatóját, hogy ezektől a vállalatoktól zsíros, kétszázezer eurós, 76 millió forintos hirdetési bevételre számíthat.

Egyetlen feltételt szabott: a bevétel felét személyesen neki, az ügyletet intéző tanácsadónak kell visszacsorgatni.

A hangfelvétel, amelyet elsőként a Nacional közölt, bombaként robbant Horvátországban.

Nem sokkal később Andrej Plenković telefonos kormányülést hívott össze, amelyen bejelentette, hogy kirúgja a gazdasági minisztert és tanácsadóját. A kormányfő döntését már a délutáni sajtóértekezleten is megerősítette.

A miniszteri tanácsadó és az újságíró közötti beszélgetés tartalma a kormányban mindenkit, engem is beleértve, megdöbbentett és undorral töltött el

érvelt Plenković.

A horvát ügyészség, az USKOK azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben azok után, hogy a vesztegetési kísérletet megszellőztető hetilap átadta a rendelkezésére álló felvételeket.

Utóbb kiderült: a Nacional tarsolyában volt még egy felvétel egy 18 perces beszélgetésről. Ebben a tanácsadó azzal dicsekedett, hogy dörzsölt róka az ilyen ügyletek lebonyolításában.

Az idén 140 ezer euróra tettem szert, és ennyit kereshetek jövőre is, ha a minisztériumban maradok, ahol dől a lé...

– mondta Lovrinčević a tévés újságírónak.

A miniszterelnök felelőssége

Andrej Plenković első megbízatásának elnyerése után, 2016-ban azt az ígéretet tette, hogy lemossa a foltot a kormánypártról, a HDZ-ről, amelyet sokan a korrupció szinonimájának tartottak Horvátországban.

Miután a héten leváltott gazdasági miniszter volt a harmincadik menesztett tárcavezető az eltelt hét évben, sokan kételkednek a kormányfő intézkedéseinek eredményességében.

Ráadásul a minisztériumok számát 2020-ban 20-ról 16-ra zsugorították, így sokakban felmerül a miniszterelnök személyes felelősségének kérdése.

A lapokban arra emlékeztetnek: más országokban ilyen körülmények között a kabinet vezetője maga kínálná fel lemondását.

Filipovićról nem bizonyosodott be, hogy tudott tanácsadója üzelmeiről. A főbűne a kormányfő szerint inkább az volt, hogy összeszűrte a levet az ellenzékkel.

A férfi, aki nem mert átkelni a zebrán

A szarajevói születésű Filipović az Egyesült Államokban fejezte be tanulmányait. Horvátországban úgy ismerik: az ember, aki nem tudott átkelni a zebrán.

Saját bevallása szerint Amerikában egyszer 15-20 percig toporgott az utcasarkon, de nem mert átsétálni az úttesten, mert ösztöndíjasként a lelkére kötötték: a legkisebb kihágás esetén is elveszti stipendiumát.

A környéken egy szál autó nem közlekedett, a gyalogosok lámpája azonban nem váltott át zöldre, így kényszeredetten várakozott, amíg egy arra járó gyalogos meg nem könyörült rajta, és meg nem nyomta a lámpára szerelt, átkelési szándékot jelző gombot.

A tanácsadóm nem foglalkozott ilyen piti ügyekkel

– ezekkel a szavakkal vette védelmébe Filipović már leváltott miniszterként Lovrinčevićet, akiről azt mondta: Horvátország egyik leggazdagabb embereként semmi oka nem volt arra, hogy ilyen mélyre süllyedjen.

Saját politikai felelősségét azonban elismerte.

(Borítókép: Andrej Plenković horvát miniszterelnök megérkezik az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozóra az európai brüsszeli központba 2023. december 13-án. Fotó: Miguel Medina / AFP)

Rovatok