Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Soha nem volt még ilyen jó Szerbia és Magyarország kapcsolata

2023. december 14., csütörtök 15:12

A külgazdasági és külügyminiszter a szerbiai Adán járt, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökével, Pásztor Bálinttal tárgyalt. A tárcavezető elárulta, hogy nemcsak a helyi magyar közösség helyzete egyre jobb, hanem a belgrádi érdekképviseletetnek is hála, Szerbia és Magyarország kapcsolata is a valaha volt legjobb.

Szerbia és Magyarország kapcsolata most a legjobb a történelemben, ez jó mindkét országnak, de legfőképpen a vajdasági magyar közösségnek, amely továbbra is számíthat a kormány támogatására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szerbiai Adán.

A tárcavezető a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnökével, Pásztor Bálinttal tárgyalt, és arról számolt be, hogy ugyan a kétoldalú kapcsolatok szárnyalása mindkét félnek kedvez, ebből a legtöbbet mégis a helyi magyar közösség tud profitálni. Ehhez, mint mondta, kellett a VMSZ-szel ápolt jó kapcsolat is. 

Az elért eredmények között említette a magyar külügyminiszter a Szeged és Szabadka közötti vasútvonalat, a Röszke és Horgos közötti folyamatos határátkelés lehetőségét, továbbá azt, hogy több mint 14 ezer vajdasági vállalkozónak tudtak beruházási támogatást adni,

aminek köszönhetően a Vajdaságban 170 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

Arról is beszélt, hogy a VMSZ elnöke minél erősebb belgrádi érdekképviseletet próbál teremteni a Baja-Szabadka vasútvonal fejlesztése és a határkeresztező teherforgalom egy részének Hercegszántóra való átterelése érdekében.

Emellett a kormány folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot: két pályázatot írnak ki négymilliárd forint értékben a kisvállalkozások részére.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy erős magyar képviseletre van szükség Belgrádban, fontos, hogy a leendő belgrádi döntéshozatalnál a magyarok hangja minél erősebb legyen annak érdekében, hogy úgy, ahogy az elmúlt hetekben volt, a következő években se keserítsék meg az illegális migránsok az itt élő magyarok életét

– mondta.

Rovatok