Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítéltek egy volt FBI-tisztviselőt, mert egy orosz oligarchának dolgozott

2023. december 15., péntek 09:54

Négy év és két hónap börtönbüntetésre, valamint 40 ezer dolláros pénzbírságra ítélte az amerikai szövetségi rendőrség az FBI egy volt magas rangú tisztviselőjét, mert a Washington által szankciókkal sújtott Oleg Gyeripaszka orosz oligarchának dolgozott – közölte csütörtökön az MTI a washingtoni igazságügyi minisztérium közleménye alapján.

A januárban őrizetbe vett 55 éves Charles McGonigal 2018-as nyugdíjba vonulása előtt az FBI New York-i irodájának kémelhárítási részlegét vezette. A férfi augusztusban bűnösnek vallotta magát a szankciós törvény megsértésének kísérletében és Oleg Gyeripaszka javára elkövetett pénzmosásban.

Az igazságügyi minisztérium csütörtökön 50 hónap börtönbüntetésre és 40 ezer dolláros pénzbírságra ítélte a volt tisztviselőt.

„Charles McGonigal elárulta, a hazája által beléje vetett bizalmat azzal, hogy az FBI-nál betöltött pozícióját arra használta fel, hogy felkészüljön az üzleti életre” – idézte a tárca Damian Williamst, New York déli körzetének ügyészét.

Az orosz oligarchák, köztük Oleg Gyeripaszka (az alumíniumipari óriás Rusal alapítója) elleni nyomozással egy időben Charles McGonigal „kapcsolatba lépett Gyeripaszka egyik ügynökével, abban a reményben, hogy Gyeripaszkával üzletelhet, miután visszavonul az FBI-tól” – mutatott rá a minisztérium.

A közlemény szerint két éve, „2021-ben megpróbált neki szolgáltatásokat nyújtani, megsértve ezzel az Egyesült Államok által 2018-ban Gyeripaszka ellen bevezetett szankciókat”, amelyek tiltanak minden üzleti kapcsolatot az amerikaiak és az orosz oligarcha között.

„McGonigal dollármilliókat remélt a Gyeripaszkával folytatott üzleteiből, de az általa vezetett FBI-osztályhoz tartozó ügynökök néhány hónap után meghiúsították tervét” – írta közleményében az igazságügyi tárca.

Rovatok