Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump újabb fordulót bukott el a bíróságon

2023. december 15., péntek 10:01

A New York-i fellebbviteli bíróság elutasította a Donald Trump polgári perével kapcsolatos fellebbezést, amiben a volt amerikai elnök az ellene elrendelt hallgatási végzést és több szankciót is támadott.

Nemrégiben még arról írtunk, hogy Donald Trump nem volt hajlandó tanúskodni polgári perével kapcsolatban, amelynek következő tárgyalása hétfőn lett volna esedékes. A per, amelyet Letitia James főügyész indított a volt elnök ellen még két hónappal ezelőtt, jelen állás szerint csak 2024. év elején ér véget.

Csütörtökön azonban meglepő lépést tett Trump és csapata, ugyanis megtámadták a hallgatási végzést, amelyet a fellebbviteli bíróság azért rendelt el, hogy ne tudjanak nyilvánosan beszélni se az ügyet ítélő Arthur Engoron bíróról, sem a bíróságról – írja a CNN

Trump felülvizsgálatot követelt a bíróságtól a hallgatási végzés ügyében, de megtagadták tőle. 

A bíróság szerint Donald Trump nem alkalmaz megfelelő jogi eszközöket fellebbezéseiben. 

A bírósági tanúvallomások sorozata 11 hét után – szerdán – véget ért, a kiegészítő beadványokat január 5-én tervezik benyújtani. Az ítélethirdetés január 11-én lesz. Donald Trump ügyvédje úgy érzi, értelmetlenné vált az eljárás, ami már visszafordíthatatlan károkat okozott a volt elnök életében. 

Sajnálatos módon a döntés megtagadja Trump elnöktől a gyorsított jogorvoslathoz rendelkezésre álló egyetlen utat, és alapvető alkotmányos jogait eljárási purgatóriumba helyezi

– fogalmazott.

Rovatok