Index Vakbarát Hírportál

Riasztást adtak ki Kínában rekordhideg miatt

2023. december 16., szombat 14:21

A várható rekordhideg miatt meteorológiai riasztást adtak ki szombaton Kínában. A riasztás egyelőre keddig szól – írta az MTI.

A kínai hatóság szerint a hideghullám az ország nagy részét érinti, de leginkább az északi térségekben kell súlyos fagyokra készülni. Külön említik a közlemények a Sárga-folyó és a Huaj-ho folyó térségét. A déli, tengerparti régiókban is 0 Celsius-fok körüli hőmérsékletekre számítanak.

Hszi Csin-ping kínai államfő pénteken nyilatkozatot adott ki, amelyben a hideg miatti katasztrófaveszélyre hívta fel a lakosság és az érintett szervek figyelmét. Hozzátette, azt kéri, hogy mindenki tegyen meg minden lehetséges erőfeszítést a megelőzés érdekében, beleértve a folyamatos energiaellátást és a megfelelő fűtési készletek biztosítását.

A havazás egy súlyos balesetet már okozott

A kínai főváros környékének életét napok óta kemény téli időjárás nehezíti. Pénteken több mint ötszáz embert szállítottak kórházba Kína fővárosában, miután összeütközött két szerelvény a metró föld feletti szakaszán a sűrű havazás miatt. A sérültek között 102 embernek csonttörése volt, halálesetről nem érkezett jelentés.

A helyi hatóságok szerint a balesetet a hó okozta, amely csúszóssá tette a síneket, és a CCTV szerint ez a berendezések meghibásodásához, továbbá vészfékezéshez vezetett. 

A média olyan képeket közvetített, amelyeken az utasok a földön fekszenek, mások a részben sötétségbe borult kocsiban tartózkodnak. Voltak, akik a vész esetén használandó kalapács segítségével betörték a szerelvény ablakát, hogy kijussanak a vagonból. 

Rovatok