Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az Al Jazeera operatőre Gázában

2023. december 16., szombat 07:34

Barátai és kollégái is tiszteletüket fejezik ki Samer Abudaqa, az Al Jazeera operatőre előtt, aki meghalt egy izraeli támadásban, a Gázai övezetben. A portál közleményében elítélte az Izraeli Védelmi Erők támadását, amiért civileket céloztak, valamint felelősségre vonták a hadsereget, miután nem tették lehetővé a sérültek, köztük Abudaqa megfelelő ellátását.

Az Al Jazeera pénteken megerősítette, hogy halálos izraeli támadás érte operatőrüket, Samer Abudaqát egy Khan Younis-i iskolában. A csatorna szerint az izraeli hadsereg szándékosan támadta meg a gázai épületet, ahol civilek bujkáltak, és ahol az operatőr is tartózkodott.

Az Al Jazeera felelősségre vonja az Izraeli Védelmi Erőket Samer Abudaqa haláláért, és úgy ítéli meg, hogy ez az incidens szándékos emberölési kísérlet volt a Gázai övezetben tartózkodó tudósítók és családtagjaik ellen

– áll az Al Jazeera közleményében. Hozzátették, operatőrük öt órán át szenvedett halála előtt, ugyanis nem kaphatott megfelelő egészségügyi ellátást.

Az Al Jazeera tévécsatorna elítéli az izraeli hadsereg Gáza elleni támadását, amelyben Samer Abudaqa operatőr meghalt. Miután megsebesült, öt órával később halt meg vérveszteség következtében, mivel az izraeli hadsereg nem engedte, hogy a mentők ellássák a sérülését

– áll a kiadványban.

Az Al Jazeera ezentúl felszólította a nemzetközi közösséget és a Nemzetközi Büntetőbíróságot (International Criminal Court), hogy lépjenek fel az izraeli kormány ellen az „emberiség ellenes bűncselekmény ügyében”.

A portál szerint Abudaqa kollégája, Wael Dahdouh is a helyszínen tartózkodott, ő súlyos sérüléseket szenvedett el. A lap közölte, arab tudósítójuk egy korábbi izraeli robbantásban elveszítette feleségét, fiát, lányát és unokáját.

Az Al Jazeera arról is írt, hogy a két riporter azon dolgozott, hogy minél pontosabban dokumentálja a háborús helyzetet a Gázai övezet területén.

„Abudaqa és Dahdouh fáradhatatlanul dolgozott az Izrael és a Hamász közötti háború hiteles tudósításán, különös figyelmet fordítva a palesztinok helyzetére Gázában, ahol az izraeli ostrom és bombázások miatt a lakosság több mint 80 százaléka humanitárius válságba került. Az Al Jazeera munkatársai példaértékű újságíróként és gondoskodó emberként emlékeztek Abudaqára, a négygyermekes apára, akit szerettek és tiszteltek” – írta a portál. Hozzátették, a háború kezdete óta négy riporterük veszítette el családtagjait Gázában az izraeli támadások következtében, azonban Abudaqa az első riporterük, akit megöltek.

Az operatőr pénteki halála előtt az Újságírókat Védő Bizottság bejelentette, hogy a harcok kezdete óta legalább 63 riportert és médiamunkást öltek meg. Közülük 56 palesztin, négy izraeli és három libanoni volt.

Rovatok